Evo ko su i kako žive potomci Hitlera, Staljina, Mussolinija …

Jeste li se ikada zapitali ko su i čime se danas bave potomci nekih od najvećih i najkontroverznijih istorijskih ličnosti kao što su Napoleon Bonaparte, Josif Staljin ili Adolf Hitler?

potomci

Vjerovatno niste, ali neki ljudi s interneta to su učinili, a ovo su neke od priča na koje smo naišli.

Hitlerovi pranećaci ponosni su Ameri

Potomci Adolfa Hitlera s očeve strane trenutno žive u Long Islandu u New Yorku, a ako na njih i naiđete, vjerovatno ćete brzo shvatiti da se radi o pravim patriotima. Naime, njihov otac William Patrick Hitler bio je sin diktatorova polubrata Aloisa koji je imao istog oca kao i Adolf.

William je preselio u SAD 1939., nedugo nakon svađe s ujakom, a 4. jula 1939. za časopis Look napisao je članak naslovljen “Zašto mrzim svog ujaka”. Kao što možete očekivati, to se nije svidjelo Adolfu koji je Williama nazivao “svojim odvratnim nećakom”.

Tokom Drugog svjetskog rata William se pridružio američkoj mornarici, dobio je Purpurno srce (orden koji Amerikanci dodjeljuju ranjenicima), a nakon rata promijenio je ime i dobio četiri sina od kojih trojica i dalje žive u Long Islandu i rijetko razgovaraju s novinarima. Tu i tamo pojave se anegdote njihovih komšija, ali živote Hitlerovih potomaka teško bismo mogli nazvati zanimljivima. Jedan od njih postao je socijalni radnik dok druga dvojica zajedno imaju firmu za uređenje eksterijera. Nisu se ženili i nemaju djece.

Unuka Benita Mussolinija je politička aktivistkinja i Playboyev model

U aprilu prošle godine u Washington Postu pojavio se članak u kojem je pisalo ovo: “Alessandra Mussolini, unuka fašističkog diktatora Benita Mussolinija, u svađi je s Jimom Carreyjem, glumcem poznatim po filmovima Ace Ventura i Glup i gluplji. I ne, ovo nije prvoaprilska šala i da, krivite internet.”

Za razliku od potomaka Adolfa Hitlera, Alessandra Mussolini nema problema s privlačenjem pažnje niti se srami braniti svoje pretke. Upravo zato je i napala Carreyja koji se drznuo njezinog djeda uvrijediti na Twitteru.

Inače, Mussolini se još 1992. uključila u politiku kao članica jedne italijanske neofašističke stranke, a osim što je pažnju privukla ultradesničarskim stavovima, mnogima je za oko zapelo i njezino fotkanje za Playboy, uloge u nekoliko italijanskih filmova, a i pop album koji je izdala u Japanu.

Praprapra … praunuk Kristofora Kolumba je admiral

Ljubav prema moru očito je još uvijek snažna u porodici Kristofora Kolumba jer ni nakon 500 godina zaljubljenost u brodove nije zaobišla njegovog nasljednika Cristóbala Colóna de Carvajala y Gorosábela.

Cristobal se priključio španskoj mornarici, preplovio svijet i u mlađim danima zapovjedao vlastitim brodom. Na sve to, zadržao je ceremonijalne titule koje porodici pripadaju već generacijama. Tehnički je još uvijek admiral, vojni upravitelj i gradonačelnik, 18. vojvoda Verague (naziv za pet španskih kolonijalnih entiteta u Centralnoj Americi) i 16. markiz Jamajke, ali za BBC je izjavio da su sve ove titule danas više izraz poštovanja.

Ipak, posjetom SAD-u 1992. izazvao je bijes američkih Indijanaca kojima se nije svidjelo to što je bio počasni gost jedne parade u Pasadeni. Danas se samo tu i tamo pojavi kako bi odbranio čast svog kontroverznog pretka.

potomci1

Staljinova unuka je pankerka i budistkinja

Staljinova jedina kći, Svetlana Alilujeva, 1967. osramotila je Sovjetski Savez nakon što je odlučila prebjeći u SAD. Njezina kći Olga Peters, poznata i kao Chrese Evans, danas se deklariše kao Amerikanka.

Prema posljednjim saznanjima živi u Oregonu, praktikuje budizam i radi kao trgovac antikvitetima. Uz sve to, tetovirana je, voli punk-rock i na nekim se fotografijama pojavila s automatskom puškom Kalašnjikov (radilo se o igrački). New York Post o njoj je napisao: “Staljinova unuka je prava opaka Amerikanka.”

Potomak Napoleona oženio je praprapranećakinju Napoleonove druge supruge

Napoleon Bonaparte svojoj je prvoj supruzi pisao srceparajuća ljubavna pisma (“Nadam se da ću te uskoro čvrsto zagrliti i obasuti te milionima vrelih poljubaca kao ispod ekvatora”), a čini se da se ova sklonost saharinskoj prozi zadržala i među nasljednicima.

Naime, Jean-Christophe Louis Ferdinand Albéric Napoléon (investicijski bankar i prapraprapranećak Napoleona), 2019. oženio je austrijsku groficu Olympiju von und zu Arco-Zinneberg koja je praprapranećakinja Napoleonove druge supruge, nadvojvotkinje Marie-Louise od Austrije. Svoju je ljubav opisao ovako: “Kad sam upoznaju Olympiju, zaronio sam u njezine oči, a ne u njezino porodično stablo.”

U redu, možda nije majstor riječi kao Napoleon, ali ovo “ronjenje u očima” znak je da pjesnička krv njegovih predaka i dalje kola venama.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti