Kako je nastala Rubikova kocka?!

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Erne Rubik je držao predavanja iz predmeta dizajn

Od osamdesetih godina dvadesetog vijeka Rubikova kocka je zaokupljala umove mnogih ljudi. Ali kako je nastala jedna od najpoznatijih svjetskih slagalica? Sve je počelo u prelijepoj Budimpešti, u umu Ernea Rubika (Erno Rubik).

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, Erne Rubik je predavao dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Budimpešti. Tražio je način da demonstrira 3D pokret svojim učenicima. Jednog dana je uhvatio sebe kako već dugo gleda u Dunav. Gledao je kako se voda kretala oko šljunka. Ovo mu je poslužilo kao inspiracija za pokretljiv mehanizam kocke. Činjenica da djelove kocke možete pokretati bez razdvajanja je magična.

– Ekspeimentisao sam u stanu moje majke. Koristio sam drvo, gumene trake i spajalice za izradu prototipa. Trebala mi je neka vrsta kodiranja da bih učinio rotaciju kocke smislenom. Upotrijebio sam najjednostavnije rješenje – osnovne boje. Postavljanjem naljepnica na završenu kocku osjetio sam se emotivno. Znao sam da je revolucionarno. U trenutku kada sam počeo da uvijam strane, znao sam da je to prava slagalica. Ali ono što nisam znao je bilo je da li može da se riješi. Trebalo mi je nekoliko sedmica. Kocka ima 43 triliona kombinacija – rekao je Erne Rubik.

Ernő Rubik

Jednom kada je sklopio kocku, znao je da može da je proda. Trebalo mu je tri godine da proizvod plasira na tržište. Postala je najprodavanija igračka svih vremena, a svjetski rekorder u slaganju kocke drži Seung Beom Čo (Seung-beom Oh) koji je Rubikovu kocku složio za manje od pet sekundi.

Izvor: avaz.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti