Evo kako je Gadafijeva kćerka zapalila svjetsku javnost: “Revolucija je sve bliže, a ja neću praštati!”

Ajša Gadafi, kćerka legendarnog Muamera el Gadafija govori o govori o revoluciji, životu u Libiji, svom ocu i njegovoj ljubavi prema Jugoslaviji.

aisha1

Na početku intervjua koji je dala sredinom oktobra prošle godine Ajša podvlači da je njen otac gajio velike simpatije prema Jugoslaviji i Jugoslovenima koje je prije svega smatrao lojalnim i odanim prijateljima.

– Otac je uvijek pohvalno govorio o Jugoslaviji i cijelom regionu. Mislim da nas veže ta antiglobalistička i slobodarska ideja.

Mislim da vi možete razumjeti ‘našu priču’ jer ste isto ili gotovo slično doživjeli dvadesetak godina ranije – počinje priču Ajša Gadafi, ćerka legendarnog vladara Libije.

aisha2

Ona kaže da su mnogima zasmetale proročanske rečenice njenog oca o muslimanima koji će progutati Evropu.

Ona međutim prati očeve stope i najavljuje revoluciju koja će spasti narod Libije od bijede i propadanja.

– U našem narodu postoji izreka da je čovjek koji može sve dobiti samo onaj koji je sve izgubio, a to sam ja. I zato sam spremna da stanem na čelo borbe za slobodu, sigurna da ćemo u godinama pred nama dobiti i pobijediti. Moramo jer je pravda na našoj strani – kaže ona.

Srbijanka prijateljica za cijeli život

– Naša kućna prijateljica je bila Dragana, medicinska sestra iz Srbije, koja je uz nas ostala gotovo do kraja. Tačnije, uz mene. Kada su počeli nemiri, otac je svim strancima u njegovom okruženju ponudio novac, i to dobar, u znak zahvalnosti i bezbjedan put do domovine. Mnogi su prihvatili ponudu, doduše kroz suze. Ona nije. Ja tu lojalnost nisam i neću nikada zaboraviti.

aisha3

Ajša dodaje da je okupila više stotina vojnih lica, intelektualaca, cijenjenih i poštenih ljudi lojalnih testamentu njenog oca, koji su spremni kako kaže da kad dođe vrijeme pokrenu talas promjena.

– Vidjećete kada dođe taj dan. Nikada nećemo bez prava i reda kao bijesna pseta razvlačiti i ubijati ljude po ulicama. Mi smo unazad vjerovali u pravo i pravdu, tako ćemo se i ponašati i postupiti čak i prema našim dušmanima.

U Libiji vlada haos

Govoreći o trenutnoj situaciji u njenoj državi Ajša otkriva da u Libiji vlada haos.

– Ubija se na ulicama, pljačka, siluje, otima … nema sigurnosti, nema mira. Država više ne postoji, čak ni vještački. Od društva u kome nije bilo gladnih, nezaposlenih i od jednog tako humanog ambijenta, stigli smo do anarhije.

Kćerka čuvenog vladara dodaje da je narod bijesan, ali da nema oko čega, ali ni oko koga da se okupi.

– Da, pozivam na oružani ustanak jer drugi put i drugi način da se nešto promjeni ne postoji. Ono što smo oružjem i novcem izgubili, oružjem i srcem ćemo povratiti. I spremna sam. Riješena i odlučna da stanem na čelo te slobodarske kolone po bilo koju cijenu.

– Moj otac je imao plan kako Afrika treba da izgleda do 2020. godine i humanistički je vjerovao u to. To je bio projekat za Nobelovu nagradu. Imao je plan da Afrika do 2020. godine bude rame uz rame sa Evropom, a taj plan nekima nije odgovarao – objašnjava ona.

Izvor: novinebalkan.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti