Erupcija vulkana Etna osvijetlila noćno nebo (VIDEO)

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana

Spektakularna erupcija najaktivnijeg evropskog vulkana Etne dostigla je vrhunac u ponedjeljak naveče 22. februara kada su se čitave fontane lave vinule na visinu od 1.500 metara, piše Guardian. Jedan je stručnjak prizore opisao kao “neke od najupečatljivijih u posljednjih nekoliko decenija”.

Najaktivniji evropski vulkan posljednjih je sedmica vrlo eksplozivan te izbacuje užarenu magmu i pepeo koji dopire čak do Katanije.

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana.

– Etna je ovih dana imala pravu predstavu, rekao je Marco Neri, vulkanolog i član INGV-a, italijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

– Ovo je zasigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine. Tako velike eksplozije nismo vidjeli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem te pepela koji prekriva zgrade i ulice, kazao je Neri.

U ponedjeljak, oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara, dok su hiljade komada stijena izbačene iz kratera u nebo do visine od nekoliko kilometara.

Izvor: bhdijaspora.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti