EPOHALNO OTKRIĆE: Arheolozi pronašli grad kralja Davida tamo gdje ga je Biblija označila

Biblija je vijekovima dovođena u pitanje i diskreditovana je kao kredibilan istorijski izvor, međutim, vodeći izraelski profesor je bukvalno naletio na revolucionarno otkriće za koje vjeruje da će ponovo napisati knjige istorije i dokazati tačnost biblijskih navoda

Profesor Avraham Faust i njegove kolege sa Bal-Ilan univerziteta vjeruju da su možda otkrili nešto što, zajedno sa drugim arheološkim nalazima, dokazuje istorijsku tačnost Božje riječi i postojanje kralja Davida.

Pronašli su lokaciju u Tel ‘Etonu u dolini blizu Hebronskih brda u Izraelu, za koju biblijski naučnici tvrde da je “tačna lokacija” biblijskog grada Eglon, poznatijeg kao grad kralja Davida.

Eglon je bio jedan od pet gradova koje je preuzeo Isus Navin, a kasije se navodi kao dio Judinog naslijeđa.

U poglavlju 10 Knjige Isusa Navina, kralj Eglona je jedan od pet kraljeva koji su pokušali (i nisu uspjeli) da preuzmu grad Gibeon. Kasnije se u Knjizi Isusa Navina 15:20 i 39 pominje: “To je bilo nasljedstvo plemena Judinih ljudi prema njihovim klanovima … Lahiš, Boskat, Eglon, Kabon, Lahmas, Kitliš.”

Naučnici vjeruju da je lokacija koju su otkrili Faust i njegove kolege zapravo grad Eglon, na osnovu lokacije i starosti ugljenika. Otkriveno je da struktura datira iz 10. vijeka kada je, prema Bibliji, kralj David vladao Božijim narodom.

Iako nisu pronašli nikakve artefakte sa ispisanim imenom kralja Davida, pronašli su druge tragove koji su ih naveli da povjeruju da je ovaj grad bio pod izraelskom vladavinom.

“Na lokaciji smo otkrili znakove neke socijalne transformacije koju je region pretrpio, uključujući izgradnju velike građevine u planu koja je arheolozima poznata kao “četvorosobna kuća” koja je uobičajena u Izraelu, ali je rijetka ili uopšte ne postoji, na drugim mjestima”, rekao je Faust.

“Ovo izgleda da ukazuje na to da se inspiracija ili uzrok za transformacije treba tražiti na planinskom kraju. Povezanost sa Davidom nije zasnovana na bilo kakvim arheološkim dokazima, već samo na osnovu okolnosti. S obzirom na to da izgleda da se izvor promjena nalazi na planinskim područjima, i pošto se to dogodilo u vrijeme kada je David navodno postojao, veza je vjerovatna.”

Takođe su pronađeni i drugi artefakti poput grnčarije, tegova za razboj i vrhova strijela. Istraživači vjeruju da su Asirci uništili grad 701. godine p.n.e.

Neki arheolozi tvrde da Faustovo prosuđivanje remete njegovi pokušaji da dokaže stvari koje se nalaze u Bibliji.

Dr Elijat Mazar je rekao: “Arheologija ne počinje vjerom i Biblijom, a zatim se traže dokazi. Mi prvo pronalazimo dokaze a onda pokušavamo da shvatimo istinu koja stoji iza tog dokaza.”

Međutim, ako se to potvrdi, lokacija u Tel ‘Etonu će se pridružiti drugim arheološkim nalazima kao što je Kirbet Keijafa, vojna tvrđava južno od Jerusalima i Tel Dan Stele, kamen sa urezanim frazama poput “Davidova kuća”, kako bi se ojačao taj slučaj da je kralj David zaista postojao.

To bi takođe moglo ojačati i slučaj da je Biblija istorijski tačna.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti