Dugo izgubljeni prikaz Isusa nudi njegov potpuno drugačiji prikaz – sa kovrdžavom kosom i izbrijanog lica

Crtež Isusa star 1.500 godina pronađen je u napuštenoj vizantijskoj crkvi u pustinji Negev u Izraelu

Ova lokacija je poznata arheolozima skoro 150 godina, ali je novo istraživanje identifikovalo izblijeđeli crtež mladog Isusa sa kratkom, kovrdžavom kosom, za razliku od tradicionalnih prikaza sa dugom kosom i bradom.

“Njegovo lice je tačno tamo, gleda na nas”, kaže istoričarka umjetnosti Emma Mayan-Fanar, shvativši da sam crtež predstavljla Isusa. Ona je autorka članka objavljenog u časopisu Antiquity o nalazima u ruševinama vizantijskog sela Šivta, otkrivenog 1871. godine od strane istraživača Edwarda Henryja Palmera.

Na svom vrhuncu, Šivta, koja je bila aktivna oko 650 godina, bila je dom tri ranokršćanske crkve. Slabo očuvana slika nalazi se iznad krstionice, a vjerovatno prikazuje krštenje Isusa popularne scene u ranoj kršćanskoj i vizantijskoj umjetnosti.

Slika na zidu “pripada ikonografskoj šemi Isusa sa kratkom kosom, koja je posebno rasprostranjena na Bliskom istoku, ali je kasnije nestala iz vizantijske umjetnosti”, objašnjavaju u članku. “Predstavljanje Isusa kao mladića odgovara simboličkom pojmu krštenja kao ponovnog rođenja”.

Arheolozi su zabilježili prisustvo murala u crkvi još 1920. godine, ali niko nije istraživao dalje. Ovo ne iznenađuje, imajući u vidu da se murali nalaze visoko na tavanici crkve, teško oštećeni i prekriveni slojevima prljavštine.

Druga slika pokazuje Isusovo preobraženje, ali je njegovo lice izbrisano tokom vijekova.

Otkriće u Šivti je posebno značajno, jer je malo vizantijske umjetnosti preživjelo iz ovog perioda. U osmom vijeku je zabranjena upotreba vjerskih slika tokom prvog, od dva, perioda vizantijske ikonoklazme – protivljenja poštovanja ikona i slika u crkvi.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti