Astronomi predstavili popis objekata u svemiru na kojima bi moglo biti vanzemaljaca

Posljednjih nekoliko godina program Breakthrough Listen izdao je dva velika seta podataka i najavio saradnju s NASA-inom misijom Transitting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Nedavno je ovaj program najavio objavu kataloga “Exotica” – popisa svemirskih objekata na kojima bi moglo biti znakova vanzemaljske inteligencije.

Katalog je predstavljen u istraživanju naziva One of Everything: The Breakthrough Listen Exotica Catalogue, koji je nedavno predan na objavu u časopis Astrophysical Journal Supplement Series. Voditelj naučnog tima koji je izrađivao katalog je astronom Brian C. Lacki s instituta Berkeley SETI Research Center (BSRC), piše Universe Today.

700 različitih svemirskih objekata

U katalogu Exotica nalazi se preko 700 različitih svemirskih objekata; od kometa do galaksija, od većini poznatih tijela do neobičnih nebeskih pojava. Stručnjaci su se potrudili u katalog uvrstiti i one objekte s egzotičnim okruženjem u kojima bi se mogao razviti život koji je drugačiji od onog koji poznajemo.  

“Mnoga otkrića u astronomiji nisu bila planirana. Ponekad smo propustili otkriće nečeg novog jer nismo pretraživali sva mjesta; neka smo odmah odbacili jer smo vjerovali da se tamo ništa ne može naći. To se npr. dogodilo s egzoplanetima. Mogli smo ih otkriti i ranije, prije devedesetih, da smo pretraživali solarne sisteme koji su vrlo drugačiji od našeg”, kazao je Lacki.

“Do sada smo uglavnom tražili život kakav poznajemo. Proširene opcije pretraživanja koje je omogućio Breakthrough Listen omogućuju nam da razmotrimo mnogo širi spektar vjerovatnih okruženja u kojima može biti razvijene tehnologije”, objasnio astrofizičar Andrew Siemion, voditelj naučnog tima Breakthrough Listen.

Katalog je podijeljen u četiri kategorije

Katalog je podijeljen u četiri kategorije objekata: prototipovi, superlativi, anomalije i kontrolni primjerci. Među prototipima se nalazi barem jedna poznata vrsta nebeskog objekta koji se smatra realnom i vrijednom metom posmatranja. To uključuje planete, mjesece, zvijezde svih dobnih grupa (mlade, stare, crveni divovi itd.), skupove zvijezda, galaksije, kvazare.

Kategorija superlativa uključuje objekte u svemiru s najekstremnijim svojstvima, poput najtoplijih planeta, zvijezde s najvećim udjelom metala, najudaljeniji kvazar, najbrže vrteći pulsar, najgušće galaksije itd. Kategorija anomalije odnosi se na objekte čije ponašanje naučnici još uvijek nisu u mogućnosti objasniti.

Kontrolni primjerci uključuju zvijezdu Tabby čiji je sjaj u nekoliko navrata drastično pao, međuzvjezdani objekt Oumuamua koji je proletio relativno blizu Zemlje 2017. godine, brze provale radiovalova (FRB) i zvijezde s viškom infracrvenog zračenja, što bi mogla biti otpadna toplina iz neke vanzemaljske megastrukture. Kategorija kontrolnih primjeraka obuhvata niz objekata od kojih se ne očekuju neki konkretno pozitivni rezultati.

Istraživanje koje predstavlja katalog Exotica možete pogledati ovdje.

Izvor: index.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti