Država sa najkraćim vijekom trajanja u istoriji: Zamišljena kao demokratija, bila je ogromna i POSTOJALA JE SAMO 13 SATI!

Države traju da vijekovima, ali ima i onih koje faktički nestanu i prije nego što su nastale naročito u turobnim i ratnim vremenima. Ipak, čak i na toj neslavnoj listi ima favorita – zemlja koja je trajala samo 13 sati!

Ne neslavnoj listi država koje su u istoriji postojale najkraće ubjedljivo prvo mjesto zauzima Ruska demokratska federativna republika! 

Nastala je 19. januara 1918. godine kada ju je, demokratskim putem, izabrao zvanični konstitucioni sastav koji je predvodio Viktor Trunov iz Socijalističke revolucionarne partije.

Izrađen je nacrt uređenja republike, napisan je čak i okvir ustava koji je predviđao da Rusija nakon Oktobarske revolucije treba da postane demokratska zemlja, uz dualni sistem obrazovanja i pravo glasa za sve.

Ipak, istorija i politika imali su različite planove. Samo 13 sati kasnije ova država je rasformirana od strane izvršnog centralnog komiteta koji je predvodio neizabrani Vladimir Lenjin. 

Tek poslije dugog i krvavog Ruskog građanskog rata koji je potrajao naredne tri godine osiguran je novi komunistički režim i nastao je Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika – SSSR.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti