11 najvećih prevara u istoriji: KVAZINAUČNICI koji su prevarili i javnost i struku

Istorija je upamtila imena mnogih naučnika iz pogrešnih razloga: oni su prevarili naučnu javnost svojim kvaziotkrićima.

1. Godine 2002. BBC je prenio vijest o naučnicima koji su tvrdili da će plava kosa u narednih nekoliko vijekova potpuno nestati zbog recesivnih gena. Nepunih godinu dana kasnije, New York Times objavio je izveštaj o lažiranim podacima pomenutog istraživanja, a uprkos tome ova naučna studija je u proteklih 10 godina objavljivana u 10 različitih naučnih časopisa. Slična laž plasirana je u javnost 2007. godine – u eter je puštena vijest slična onoj iz 2002. godine, s tim što su plavokosi zamijenjeni crvenokosima.

2. Godine 1726. Johann Beringer je otkrio nevjerovatno očuvane fosile. U pitanju su gušteri, ptice i pauci koji su se pominjali čak i u Bibliji. Sam Beringer, u namjeri da potkrijepi vjerodostojnost svojih pronalazaka govorio je da je ove fosile napravio – sam Bog. Međutim, ispostavilo se da su njegove kolege podmetnule ove fosile kako bi njihovo pronalaženje uništilo njegovu reputaciju. Na kraju, ova prevara uništila je reputaciju svih naučnika, ali se najviše odrazila na Beringerovu finansijsku situaciju.

3. Arheoraptor je prvi put bio pomenut u magazinu National Geographic 1999. godine, a tvrdilo se da je uspostavljena veza između ptica i terpoda na osnovu ostatka fosila. Na kraju je dokazano da je fosil zapravo vještački napravljen od pravih fosila različitih vrsta kako bi naučnik prevarant dokazao svoju tvrdnju.

4. Fizičar Alan Sokal objavio je svoj tekst o vezi između intelektualne elite i medija, odnosno novina. Mnogi su se oduševili njegovim tekstom, ali niko nije provjerio vjerodostojnost informacija koje se su se temeljile na poređenju feminiskinja i liberalnih matematičara koji su se zadovoljavali malim stvarima. Na kraju, autor teksta otkrio je svoju pravu namjeru – da urednike novina izvrne ruglu.

5. Godine 1783. u “Londonskom magazinu” objavljen je izvještaj o drvetu u Indoneziji koje je toliko otrovno da je ubilo sve živo u krugu od 24 kilometra. Na goloj zemlji ostali su samo leševi ljudi i životinja. Iako je se postojanje ovog drveta ne dovodi u pitanje, kao ni visok nivo toksina koji sadrži, istina je da je ono smrtonosno samo u dodiru s njim.

6. Prije 30 godina, Evropom je kružio letak “Vileuf” koji je predstavljao spisak aditiva koji sadrže kancerogene materije. Niko nije znao ko ga je napisao. Najraniji primjerak datira iz 1976. godine, a iz Francuske je dospio u Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Bliski istok i Afriku. Na spisku se našla i limunska kiselina, pa je sigurno već sada očigledno da je spisak potpuna izmišljotina. Procjenjuje se da je ovaj spisak promijenio ishranu sedam miliona ljudi.

7. Skelet džinovskog čovjeka pronađen 1912. godine izvršio je ogroman uticaj na dalji razvoj teorije evolucije. Nakon 50 godina od ovog otkrića, zaključeno je da je u pitanju prevara i da je lobanja zapravo većim dijelom lobanja žene, dok je vilica pripadala orangutanu.

8. Morska sirena s Fidžija smatrala se pravim fosilnim ostatkom do momenata kada je utvrđeno da su glava i torzo majmuna spojeni sa ribljim repom.

9. Oko 1990. godine objavljen je kratak video zapis na kome se navodno vidi vanzemaljac. Prevara se nikada ne bi ni raskrinkala da sam autor filma nije priznao da je riječ o lažiranom snimku.

10. Jedna od najvećih prevara u istoriji nauke jeste pronalazak okamenjenog ostatka čovjeka visokog tri metra. Naime, oko 1800. godine George Hull je u dvorištu svog rođaka zakopao “džina” kako bi se našalio s biblijskom pričom prema kojoj su džinovi živjeli na Zemlji. Na kraju, sam Hull je priznao da se radi o vještačkoj tvorevini.

11. Samouki Shinichi Fujimura je jedan od najuglednijih japanskih arheologa. Oko 1980. godine otpočela je serija njegovih otkrića sve starijih predmeta koja je kulminirala u pronalasku najstarijeg traga civilizacije starog 600.000 godina. I ovoga puta riječ je o prevari: sam arheolog je zakopavao predmete koje je kasnije prijavljivao kao arheološke pronalaske.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti