Drevni ‘zlatni grad’ El Dorado: Legenda ili stvarnost?

Jedno od legendarnih mjesta ovoga svijeta koje svakoga očarava smješteno je negdje u južnoj Americi ili tako barem kaže tradicija.

Vijekovima su ga ljudi tražili i stotine ljudskih života je izgubljeno u njegovom snu. Njihova ih je neugasiva žeđ i požuda za zlatom tjerala u traganje i smrt. No sve što nas danas zapravo zanima nije zlato i malo je drugačije prirode, nešto što se u toj legendi krije. Nešto mistično, mitsko, magično …

“Nalazi se na ostrvu usred slanog jezera čije je dno zlatno. U sredini ostrva nalazi se hram posvećen Suncu. Zidovi, krovovi, fontane … sve je tamo od suhog zlata.”

Ovakav nam opis zlatnog grada daje Belalcazar, major pod komandom španskog osvajača Francisca Pizarra, a nakon njega isti takav opis dobijamo i od španskog istoričara Francisca Lopeza. Grad koji su njegovi starosjedioci isto tako nazivali Manoa, prozvan je tako, El Dorado (zlatni, pozlaćeni).

Opis El Dorada utemeljen je na legendama Inka koje su španski konkvistadori prenjeli iz Amerike. Među tim legendama nailazimo na legendu kralja božanskog porijekla, legendu Muisca naroda (naroda koji je nastanjivao predio današnje Bogote). Prva legenda priča o kralju kojega su opisali kao samog sina boga sunca koji je živio u zlatnom dvorcu u koji nije mogla prodrijeti vanjska svijetlost.

“Njegov je donji dio lica bio je pokriven zlatnom maskom a mogao se pokazati podanicima samo jednom na godinu.”

Druga legenda priča o ceremoniji ustoličenja prijestolonasljednika: “Kada je sunce došlo u svoj zenit, posut zlatnim prahom, morao je uroniti tijelo u vode rijeke Guadavita dok njegovi su podanici u istu rijeku bacali zlatan alat.”

Ove su se legende vrlo vjerovatno iskrivile prepričavanjem sve do kreiranja mita o El Doradu. Tako se počevši od 1529 g. rodila zlatna groznica u potrazi za tim mitskim gradom, i mnoge su ekspedicije kretale u potragu za njim sve do današnjih dana.

Prije otprilike 15 godina, antropolog Mario Polia identifikovao je El Dorado u Paititiu, gradu civilizacije Inka. Paititi je, kako se može pročitati u jednom antiknom dokumentu, otkriven u 16. vijeku. Otkrili su ga misionari Isusovačkog reda i opisali ga kao grad prekriven zlatom i optočen dragim kamenjem. Ipak, niko nikada nije doznao tačnu poziciju grada. Kaže se da je Vatikan izbrisao svaki najmanji trag o njemu da bi izbjegao opasnu “zlatnu groznicu”.

Današnji moderni istoričari su zapravo skoro svi saglasni da je El Dorado izmišljen pohlepom španskih konkvistadora, iako misterija koja ga okružuje ostaje još uvijek fascinantna i privlačna.

Izvor: magicus.info

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti