Drevni željezni trozubac star 1.700 godina iskopan na sjeverozapadu Turske

Arheolozi su na sjeverozapadu Turske otkrili drevni željezni trozubac, za koji se vjeruje da je korišten za pecanje u drevnom gradu Asosu.

Smješten u distriktu Ayvacık u Çanakkaleu, drevni grad svjedok je istorije sa ostacima ruševina na zemlji i artefaktima iz rimskog i vizantijskog doba otkrivenim tokom arheoloških iskopavanja.

Iskopavanja u drevnom gradu sprovodi tim koji predvodi Nuretin Arslan, profesor na Univerzitetu “18. Mart” u Çanakkaleu.

Posljednji predmet koji su arhitekti pronašli je željezni trozubac, za koji se vjeruje da je star oko 1.700 godina i koji se koristio za pecanje u antičko doba. Stručni restaurator radio je na arheološkom nalazu kako bi očistio trozubac od zemlje i oksidiranih materija na njemu.

Arslan je rekao je za agenciju Anadolija da je riječ o trozupcima koji su viđani i na muralima i drugim prikazima.

“Ovo je prvi put da nalazimo takve materijale u Asosu, jer su alati napravljeni od željeza materijali koji se najbrže raspadaju u drevnim gradovima. Iako znamo da su ovakva oruđa bila naširoko korištena u antičko doba, možemo reći da se radi o važnom otkriću jer su primjeri koji su do sada sačuvani vrlo rijetki”, kazao je Arslan.

On je pojasnio da se najvjerovatnije radi o harpunu sa trokukom koji je u antičko doba korišten za hvatanje riba.

Izvor: hr.sott.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti