OBALA KOSTURA: Najopasnijia i najsamotnijia obala na svijetu …

Kosti potonulih oštećenih brodova rasute su po jednoj od najopasnijih i najsamotnijih obala na svijetu.

obalak

Divljina prekrivena bijelim pijeskom leži izmedju drevne pustinje Namib i hladne vode Atalnskoga okeana. Portuglaski pomorci ovaj su dio namibijske obale nazivali ‘obalom pakla’. Danas je poznata kao ‘Obala kostura’. Petsto kilometara suncem spržene obale djeluje nemilosrdno, a u svojoj čistoj samoći ujedno i izvanredno lijepo. Kad je švedski istraživač i prirodonjak Charles John Anderson posjetio ovu obalu 1859. godine, obuzela ga je strepnja, gotovo strah. Uzviknuo je: “Bolje bi bilo umrijeti nego biti prognan u ovakvu zemlju.”

Promatrana iz vazduha, ‘Obala kostura’ izbrazdana je milionima zlatnih dina koje se šire na sjeveroistok, od Atlantika do šljunčanih ravnica u unutrašnjosti. Između dina izranjaju drhtava priviđenja iz sumornih ploča pustinjske stijene, posljednjih ostataka tla koje prekrio pijesak što se tokom jedne godine može pomaknuti i za 15 metara. Oko priviđenja nemirne dine tutnje u izvranrednoj simfoniji koju predvodi vjetar. Opasne protivstruje, snažni vjetrovi, magla koja se iznenada došulja, kao i grebeni čiji nazubljeni prsti katkad sežu duboko u more duž čitave su ‘Obale kostura’ uzrokovali propast brojnih brodova. Priče govore o mnoštvu iscrpljenih ljudi koji su preživjeli brodolom i dovukli se do obale, sretni što su živi, a onda postali žrtve spore smrti uzrokovane pijeskom. Olupine putničkih brodova, remorkera, topovnjača, galija i brzih jedrenjaka leže razbacane duž cijele ‘Obale kostura’.

Dvanaest obezglavljenih kostura koji su zajedno ležali na obali, kao i kostur djeteta koje je ležalo uz napuštenu kolibu, nađeni su 1943. godine. Na škriljevcu u blizini bila je ispisana poruka: “Nastavljam prema rijeci 60 milja sjeverno odavde, a ako iko ovo nađe i krene za mnom, Bog će mu pomoći.” Ta poruka napisana je 1860.godine. Do danas nije otkriveno ko su bile tragične žrtve, kako je došlo do njihovog brodoloma i zašto su nađene obezglavljene.

Izvor: secretsof.world

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti