Drevni kip Nubijanskog kralja pronađen u Sudanu (FOTO)

Ostaci kipa Aspelta monarha koji je vladao Napatom, drevnim kraljevstvom Afrike, prije 2.600 godina otkrili su arheolozi na području Sudana. Bog Râ u egipatskoj mitologiji – stvoritelj svemira – bio je privržen Aspeltu.

Ovaj 2.600 godina star kip u ruševinama s egipatskim uklesanim hijeroglifima, pronađen je u hramu u gradu Dangeil u Sudanu. Hram je podignut u čast egipatskog boga panteona Amona, dok otkriveni kip predstavlja Aspelta, vladara koji je vladao Napatom, drevnim kraljevstvom Afrike, između 593. i 568. godine p.n.e. Štaviše, Aspelt je prema egipatskoj mitologiji bio voljen od strane boga Râ, čime je njegova moć dobila legitimitet.

Osim toga, arheolozi su otkrili uništene kipove faraona drevnog Egipta Taharka i nubijskog kralja Senkameniskena koji je vladao od 640. do 620. p.n.e. u Napati, piše časopis Live Science.

Zapanjujući kip koji je nekad stajao u drevnom kraljevstvu Nubije. Glava kipa otkrivena je 2008. godine u savremenom Sudanu, ali stručnjaci su tek sada mogli potvrditi koga prikazuje.

Arheolozi su otkrili osam grobnica u kojima se nalaze ostaci nekoliko žena i barem jednog djeteta. Unutar grobnica otkriven je nakit, uključujući narukvice, ogrlice i prstenje. Sve to svjedoči, prema stručnjacima, da pronađena tijela pripadaju eliti.

Godine 2016. i 2017. stručnjaci su otkrili natpise koji su doveli do pozitivne identifikacije kipa. Ova slika pokazuje ankh, koji simboliziuje život, pokriven hijeroglifima koji prikazuju Aspelta.

Hram gdje se dogodilo ovo otkriće, izgrađen je prije 2.000 godina, vjerovatno u doba kraljevstva Kuš, čiji su se kipovi takođe nalazili unutra. Hram je funkcionisao sve do kraja 3. i početkom 4. vijeka kada je Kušovo kraljevstvo nestalo.

Amonov hram gdje su pronađeni kipovi funkcionisao je do kasnog trećeg i početka četvrtog stoljeća, kada se kraljevstvo Kuša srušilo. Ova slika pokazuje njegove ostatke.

Izvor: logicno.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti