Drevni gigantski prstenovi u bosanskim planinama

Jesu li istraživači pronašli 30 miliona godina starih ogromnih prstenova u bosanskim planinama? Prema lokalnom stanovništvu, vjeruje se da ti “artefakti” potiču iz razdoblja Panonskog mora, a legende navode da su ih koristila divovska bića koja su bila naseljena na tom području u dalekoj prošlosti.

Nedavna otkrića ukazuju na vrijeme kada su divovi lutali Zemljom. Tajanstveni ogromni prstenovi koji su pronađeni na vrhu planina sugerišu da su ih koristila divovska bića koja su živjela u regiji prije nekoliko miliona godina.

Lokalni stanovnici imaju pomiješano mišljenje o tim tajanstvenim prstenovima. Neki su predložili posebno jednostavno objašnjenje. Prema nekim lokalnim stanovnicima, ti “divovski” prstenovi pripadaju austrougarskom carstvu koje je uspostavljeno kako bi pomoglo transport drva preko oštrih planina u regiji.

Oni koji podržavaju ovu teoriju ističu da su ti ogromni prstenovi nekako bili smješteni unutar planina u vrijeme kada je Panonsko more još postojalo. Ovi gigantski prstenovi služili su za vezanje brodova, a regija je služila kao morska luka.

Postoje legende u regiji koje govore o divovima i njihovim ogromnim brodovima. Postoje pretpostavke da su ove ogromne prstenove napravili divovi, drevni brodovlasnici i mornari koji su živjeli u regiji u dalekoj prošlosti.

No je li moguće da su ti prsteni stari milionima godina? Ako da, kako? Od kojeg su materijala napravljeni? Budući da nije provedeno “službeno” istraživanje, mogućnosti su beskrajne.

kraaa

Lokalni stanovnici su izjavili da postoje brojni drugi nalazi na tom području koji se ne mogu objasniti, a svi ovi nalazi namjerno su sakriveni od ljudi. Ovi veliki prstenovi i divovske stijene za koje se čini da su lijepo izrezbarene nalaze se na brdima oko Vogošće, između Breze i Vareša, u blizini Dubrovnika i na nekoliko mjesta u istočnoj Bosni. Tu su i četiri na Bjelašnici i Vlašiću, Vranici, Prenju, Veležu, zatim Majevici, Bukovici kod Travnika, iznad Stoca. Mještani ističu kako je važno ispitati te nalaze. Godinama se razgovaralo o tim tajanstvenim prstenovima, a kad je riječ o ovakvim nalazima, postoje pomiješani osjećaji. Dok neki ukazuju na to da je ovim ogromnim prstenima doslovno nemoguće da su toliko stari, drugi vjeruju da to upućuje na činjenicu da su divovi lutali Zemljom u dalekoj prošlosti, a dokazi o tome mogu se naći širom svijeta.

Oni koji čvrsto vjeruju da su ovi gigantski prstenovi toliko stari, upućuju na činjenicu da se Panonsko more nalazilo na području Panonske nizine prije oko 30 miliona godina. Ovo je more nestalo prije 600.000 godina. Jednostavno ne bi postojao dobar razlog za stvaranje ogromnih prstenova kako bi se brodovi vezali ako ti brodovi ne bi mogli doći do tih “luka”. Ipak, mnogi su vidjeli ogromne prstenove, ali neki sugerišu da ih nisu koristili za vezanje brodova na obalu.

U vrijeme Panonskog mora nije bilo ljudi koji su mogli izgraditi brodove? Dakle, da nema nikoga ko bi izgradio brod, ko bi stvorio prstenove? Prvi hoministi koji su izgradili alate datiraju još prije oko 200.000 godina, vremenski razmak između njih i Panonskog mora je 400.000 godina.

Kozara, gdje su pronađeni divovski prstenovi, bio je otok u okeanu Paratethyan prije 50.000 godina. Kad se Panonsko more povuklo, pojavile su se obale. Upravo zbog toga, Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara” navodi da ti ogromni prstenovi ne mogu biti iz tog razdoblja. Drugi sugerišu da su ti “ogromni prstenovi” stavljeni na mjesto u nedavnoj prošlosti i korišteni su za osiguravanje “vremenskih balona” na tlu. Sve te misterije dijele jednu i istu činjenicu – da niko ne može tačno objasniti njihovo porijeklo i svrhu. Ovi nalazi su obavijeni misterijom.

Izvor: fx-files.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti