Drevna misterija: Arheolozi su možda upravo pronašli davno izgubljeni Herkulov hram u Španiji

Pažljivim proučavanjem topografskih podataka sa španskih obala možda je otkriven izgubljeni hram Herkulesa Gaditana u zalivu Cadiz.

Vijekovima su mnogi arheolozi na izgubljeni hram Herkula Gaditana gledali kao na “sveti gral”. Mjesto koje su posjetili Julije Cezar i Hanibal, odigralo je ključnu ulogu u drevnoj istoriji. Sada, arheolozi vjeruju da su možda konačno locirali neuhvatljivo mjesto.

Iako nisu svi uvjereni u to, tim arheologa u Španiji iznio je oprezno optimističan argument da se Herkulov hram možda nalazi u zalivu Cadiz.

Da li je pronađen Herkulov hram?

Dok je pregledao podatke iz španskog PNOA-LiDAR projekta — koji je mapirao zemlju od 2009. — Ricardo Belizon, arheolog sa Univerziteta u Sevilji, uočio je intrigantnu strukturu potopljenu u Cano de Sankti Petri, u zalivu Cadiz. Činilo se da je struktura dugačaka oko 300, a široka oko 150 metara.

Belizonov cilj je bio da otkrije kako je obala Cadiza izgledala u davna vremena, ali je možda umjesto toga naišao na Herkulov hram. Informacije o ovim potopljenim ruševinama poklapaju se sa onim što arheolozi i istoričari znaju o izgubljenom hramu.

“Mi nerado pretvaramo arheologiju u spektakl”, primijetio je Fransisco Jose Garcia, direktor Odjeljenja za praistoriju i arheologiju na Univerzitetu u Sevilji, dok je predstavljao otkriće. “Ali u ovom slučaju, suočeni smo sa nekim spektakularnim nalazima koji su od velikog značaja.”

Istraživači vjeruju da je obala zaliva Cadiz prije nekoliko hiljada godina bila potpuno drugačija; da je bila potpuno podređena ljudskim potrebama sa nekoliko lukobrana, sidrištem, lukom i, vjerovatno, hramom.

Prema Milagrosu ​​Alzagiju, šefu Centra za podvodnu arheologiju Andaluzijskog instituta, drevni tekstovi opisuju ovo obalno područje  kao “promjenljivo, u kontaktu sa morem, podložno promjenljivim plimama. Izvori koje smo analizirali, informacije zajedno sa digitalnim modelima lokaliteta, navode nas da vjerujemo da bi ovo mogao biti mitski Herkulov hram.”

Svi ovi podaci dobijeni su iz vazduha, a arheolozi tek treba da iskopaju lokaciju, ali mnogi su već oduševljeni mogućim otkrićem Herkulovog hrama.

Zašto je otkriće ovog hrama tako velika stvar?

Hram Herkulesa Gaditana je prvobitno izgrađen u čast feničanskog boga Melkarta — koji se kasnije pod rimskom vlašću pretvorio u Herkula (u grčkoj mitologiji Herakle, Zeusov sin). Obdaren velikom snagom, Herkul je bio polubog – simbol snage.

Prema drevnim izvještajima, Herkulov hram je imao dva velika stuba na ulazu, plamen koji neprestano gori i predstave iz Herkulovog života. Značajno je i da su ovo religiozno mjesto posjetili Julije Cezar — koji je plakao kada je ugledao statuu Aleksandra Velikog — i Hanibal, koji je posjetio hram u znak zahvalnosti za svoje vojne uspjehe.

“Želimo da budemo veoma oprezni. Nalazi su veoma interesantni i daju nadu, ali sada počinje najuzbudljiviji dio”, kaže Antonio Saez Romero sa Univerziteta u Sevilji, koji je takođe učestvovao u istraživanju.

Postoje i oni koji misle da arheolozi i Sevilje nemaju čemu da se nadaju. Antonio Monteroso-Cecca, profesor arheologije na Univerzitetu u Cordobi, ranije je objavio drugačiju teoriju o lokaciji Herkulovog hrama. Najnovije istraživanje je, rekao je, “greška”.

Za sada, tek treba da se vidi da li je Herkulov hram zaista pronađen. Tragajući za ubjedljivim tragovima, arheolozi nastoje da dalje istraže zaliv Cadiz u nadi da će riješiti ovu drevnu misteriju.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti