Divni i istiniti savjeti za ljude koji rade sjedeći

Ako mislite da su savjeti narodnih učitelja stari preko 100 godina, danas neprimjenjivi, griješite. Ljudi su i tada radili sjedeći. Ovi savjeti su korisni i danas.

advice

Savjeti za umne radnike i đake

Da bi se ovi radnici i pri najtežem poslovanju u dobrom zdravlju održali, potrebno im je ova pravila vršiti:

– Svakog sahata od sjedenja ustajati, malo se prošetati i koji komad sobne gimnastike obaviti.
– Da radeći sjede na stolicama mrežasto isprepeletenim.
– Najmanje jednom u nedjelji da se prođu po uzvišenoj okolici i u daljinu što duže posmatraju.

– Da svake godine koju nedjelju u odmoru provedu putujući. Čineći tako čovjek se čisto podmladi i preporodi, snaga iscrpljena u znatnoj mjeri se nadoknadi. Skučeni sobni pojmovi razgranaju se, kad se u putovanju posmatraju razne slike u društvu i prirodi.

– Da se posao ostavi čim se opazi teret bilo u glavi ili u ostalom tijelu.

– U polnim odnosima mora i đak i književnik sasma umjeren biti, mora se kloniti lumpovanja i kafanskog života. To nam je mnoge književnike i đake satrlo i sahranilo.

– Nužno je da se svako jutro svo tijelo, naročito vrat i prsa mokrom krpom dobro istrljaju.

Misliocima se mišljenje razvija kad češće jedu mlade mahune, boraniju, grašak, jaja, maslinke, sos od slačice i kad piju koju čašu čaja s limunom.

Za sve radnike koji moraju sjedeći raditi , dobro bi bilo da traže promjenu poslova jer jedan te isti posao grozno satire.

Radi zdravlja očiju treba svaki dan gledati u daljinu, u zelene šume, livade, bašte i plavo nebo. Isprati oči čistom vodom dnevno nekoliko puta. Zubi se poslije jela tankim percetom pažljivo isčiste. Odveć  vruća jela škode zubima i opštem zdravlju. Poslije vrućeg jela ne treba hladno piti. Neophodno je bar dva puta nedjeljno ispirati zube sitnim praškom od lipova ugljena, praškom od prženih hljebnih korica pomiješanih s nešto žalfije sitno istučene.

Izvor: nadlanu.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti