Dijelovi drevne mašine nepoznatog porijekla otkriveni u Kaliforniji (FOTO)

Malo je poznato o prvobitnim analizama ovog misterioznog objekta. Kako tvrdi Virginia Maxey, koja je jedna od pronalazača ovih artefakata, oni su se obratili poznatom geologu a on je na osnovu fosilnih ostataka školjki procijenio da je predmet star bar 500.000 godina.

Wallace Lane, Virginia Maxey i Mike Mikesell  su 13. februara 1961. godine tragali za zanimljivim uzorcima minerala u blizini mjesta Olancha, Kalifornija.

Krenuli su putem oko 6 kilometara sjeveroistočno od Olanche blizu Coso planina i suhog korita nekadašnjeg jezera Owens.

Vratili su se sa nekoliko primjeraka minerala, ali nisu ni pomišljali da će jedan od njih biti najveće otkriće u njihovim životima.

Idućeg dana, Mike Mikesell je slomio nož pokušavajući da izvuče mineral iz kamena, nakon čega je otkrio da se u kamenu nalazi kružni dio nevjerovatno čvrstog bijelog materijala koji je izgledao kao porcelan.

U centru porcelanskog cilindra se nalazio sjajni metal debljine od 2 mm. Metal je na prvi pogled izgledao kao magnet. Površina je bila veoma gruba kao da je prekrivena fosilima školjki.

Pored toga, našao je i dva nemagnetna metalna objekta u spoljnjem dijelu, koji su izgledali kao metalni ekser i navoj. Mikesell je dalje analizirao objekat i otkrio je šestougaoni unutrašnji sloj koji formira oklop oko cilindra od čvrstog porcelana. Sloj veoma propalog bakra je okruživao porcelanski cilindar sa unutrašnje strane.

Malo je poznato o prvobitnim analizama ovog misterioznog objekta. Kako tvrdi Virginia Maxey, koja je jedna od pronalazača ovih artefakata, oni su se obratili poznatom geologu a on je na osnovu fosilnih ostataka školjki procijenio da je predmet star bar 500.000 godina.

Objekat je podvrgnut daljem testiranju, odnosno X-zracima i vidljivom svjetlu. X-zraci su pokazali da se u gornjem dijelu uređaja nalazi nekakav kalem. U drugoj polovini uređaja je otkriven metalni rukavac, vjerovatno bakar koji pokriva porcelanski cilindar.

Neobični objekat je 1963. godine nazvan “Coso artefakt” i bio je izložen u muzeju istočne Kalifornije u periodu od 3 mjeseca. Zatim je godinama bio izložen u kući Wallace Lanea. Njemu je 1969. godine ponuđeno 25.000 dolara za misteriozni objekat ali je odbio da ga proda.

Coso artefakt je i danas misterija, pošto spada u one objekte izgubljene u vremenu koji se ne poklapaju sa konvencionalnom istorijom.

Ko je napravio ovaj predmet i zašto?

Ovo pitanje će ostati neodgovoreno osim ako istraživači ne dobiju priliku da ga ponovo detaljnije analiziraju.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti