Detektor metala doveo do pronalaska koji je ocijenjen kao NACIONALNO BLAGO!

Kada u ruku uzmete detektor metala nikada ne znate šta ćete naći. Ova priča to najbolje potvrđuje.

Avantura agentice za prodaju nekretnina!

Penzionisana agentica za prodaju nekretnina Wendy Thompson (73) je zadnjeg dana u 2020-oj godini uz pomoć detektora metala, na farmi u Highamu u grofoviji Kent na jugoistoku Engleske, otkrila srebrni privjesak u obliku penisa. Pretpostavlja se da se ovaj predmet nosio oko vrata kao hamajlija koja je, kažu, trebala štititi osobu od nesreće.

Ovaj se predmet datira u razdoblje rimske uprave u Engleskoj, i to vrlo grubo između 1. i 5. vijeka. Privjesak daje detaljan prikaz muškog polnog organa, kojem jedino nedostaju testisi.

Zašto baš srebrni falus?

Antički izvori poput dvojice erudita Marka Terencija Varona, i Plinija Starijeg spominju faluse kao moćno sredstvo zaštite. Njihovi učestali slikovni i skulpturalni prikazi pronađeni su na teritorijuži cijelog Rimskog Carstva i svjedoče o  snažnoj romanizaciji. Ovaj je privjesak bio dugačak oko 3 cm i težak 10-ak grama, a imao je prsten kroz koji se provlačila uzica, pa se mogao nositi oko vrata. Najčešće su ovi privjesci rađeni od legure bakra, a srebrni su bili vrlo rijetki. Izbor metala ovisio je o finansijskoj moći, ali nije nemoguće da ga je naručio i kupio neko ko je smatrao da je do “grla u problemima”. Ljudi u nevolji će, ako su ikako u prilici, posegnuti “za srećom” i uprkos finansijskoj nemoći i kupiti jače zaštitno sredstvo, koje je zbog dragocjenosti materijala od kojega je izrađeno, moglo “jamčiti” veću zaštitnu moć.

Najčešći nosioci

Ove su privjeske često nosila djeca, ali su bili naročito popularni i među rimskim vojnicima. Kažu da je djecu trebao štititi od bolesti, a vojnicima donijeti sreću na bojnom polju. U svakom slučaju usrećio je sretnu nalaznicu koja zasada ne zna kolika je njezina sreća jer predmet, iako je klasifikovan kao nacionalno blago, nije procijenjen. Tako da je penzionerka s detektorom metala još u neizvjesnosti i ne zna koliki iznos može očekivati. Kada dođe do kupovine predmeta novac će se raspodijeliti između vlasnika zemljišta i pronalazača,  što je standardna procedura u Engleskoj.

Ako se odlučite uzeti detektor u ruke, sretno, nikada ne znate kako će ta avantura završiti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Izvor: povijest.hr/pozitivno.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti