DA SE NISU DESILE ISTORIJA BI BILA DRUGAČIJA: 20 najglupljih grešaka u istoriji čovječanstva

Istorija je učiteljica života i kako neki kažu ona se ponavlja. Stalno se sjećamo heroja iz prošlosti koji bi trebalo da služe za primjer čovječanstvu. Ipak postoje momenti u istoriji čovječanstva za koje možemo slobodno da kažemo su glupi.

Jednostavno tamna strana istorije i sramno glupe greške koje nikako ne bi trebalo da se ponove. U nastavku teksta pročitajte 20 najglupljih grešaka u istoriji čovječanstva.

1. Austrijska vojska vjerovali ili ne, je slučajno napala samu sebe! I tako su Austrijanci izgubili oko 10.000 svojih vojnika.

2. Imperija Aleksandra Velikog se srušila samo zato što nije odredio nasljednika.

3. Čak 12 izdavača knjiga je odbilo knjigu „Harry Potter” autorke Joanne Kathleen Rowling.

4. Nuklearna katastrofa u Černobilu je nastala kao ljudska greška i kao greška u konstrukciji kupole nuklearke koja je bila slabija od preporučenih mjera građevinskog projekta.

5. Japanci su napali Pearl Harbor kada u ovoj luci nije bio ni jedan nosač aviona.

6. Šofer Franza Ferdinanda je skrenuo u pogrešnu stranu i habsburškog nadvojvodu „dovezao” pravo pred Gavrila Principa. Sve ostalo je istorija.

7. Kina je u 14 vijeku raspustila svoju mornaricu i izabrala politiku izolacije. Da to nije učinila danas bi bila uticajnija od bilo koje evropske vlasti.

8. Jedan stanovnik Carigrada je slučajno zaboravio da zatvori kapiju i to je omogućilo Turcima da ga lako i brzo osvoje.

9. Grčka opsada Troje trajala je deset godina. Videći da nikako ne mogu da probiju zidine Troje Grci su smislili novo lukavstvo – ogromnog šupljeg drvenog konja „Trojanskog konja”.

10. Atahulap, vladar Inka pristao je da se sastane sa španskim osvajačem Frnacisko Pizarom tokom kojeg je 800 španskih osvajača pobijedilo gotovo 80.000 inka ratnika!

11. Rusija je prodala Aljasku, SAD-u za samo 2 centa po hektaru! Rusi su smatrali da je to beskorisna tundra!

12. Holanđani su 100 godina pre Britanaca oktrili Australiju ali su je ignorisali, jer su smatrali da je to beskorisna pustinja!

13. Atentat na Cezara je izveden da bi se sačuvala Republika, ali nisu ni slutili da su ovim atentatom samo uništili tu istu republiku.

14. Hitler i Napoleon su mislili da mogu Rusiju napasti zimi. I kako istorija pamti grdno su se pravarili, napravili su glupu grešku!

15. NASA je izgubila 125 miliona vrijedan orbiter jer je jedan inžinjer koristio metrički sistem dok je drugi koristio engleski metrički sistem.

16. Izdavačka kuća „Decca Records” je odbila da objavi album The Beatlesa jer po njihovom proračunu nisu bili komercijalni!

17. Za izgradnju krivog tornja u Pisi bilo je potrebno 117 godina da se izgradi a samo 10 da se počne da krivi.

18. NASA je sasvim slučajno izbrisala originalni hod po Mjesecu, tokom rutinske upotrebe (originalne) magnetne trake! Ovo što gledamo danas su kopije!

19. Niko ne zna ko je kriv za spaljivanje Aleksandrijske biblioteke, ustvari to je bilo (vjerovatno) najveći gubitak znanja za istoriju čovječanstva.

20. Hanibal je morao da propadne jer je u osnovi ignorisao Rim, jer mu nije za njegovu opsadu obezbijeđena oprema.

Izvor: trebevic.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti