Pronađena izgubljena palata drevne Sparte u Grčkoj

Drevna grčka palata puna kultnih predmeta i glinenih tabli sa zaboravljenim pismom bi mogla biti davno izgubljena palata mikenske Sparte, jedne od najpoznatijih civilizacija drevne Grčke

Kompleks od 10 soba pod nazivom Ajos Vasilejos, bio je pun raznih artefakata, uključujući i dijelove ukrasnih murala, kultne šolje sa glavom bika, pečate ukrašene nautilusom i bronzane mačeve.

Palata, koja je izgorjela do temelja u 15. vijeku ili početkom 14. vijeka prije nove ere, takođe je sadržala nekoliko tabli sa pismom linear B, najranijim poznatim oblikom pisanog grčkog. Drevna palata je otkrivena oko 12 kilometara od istorijske lokacije Sparte.

Ovo otkriće bi moglo da dovede do boljeg razumijevanja mikenske civilizacije i kulture Bronzanog doba koja je misteriozno nestala 1200. godine prije nove ere.

Misteriozna grčka kultura

Mikenci, čija je kultura vjerovatno inspirisala Homerove epove Ilijadu i Odiseju, postali su poznati 1700. godine prije nove ere. Ova civilizacija je iza sebe ostavila predivne palate, grobnice pune blaga i gomilu glinenih tabli sa pismom linear B, koje je dešifrovano tek pedesetih godina 20. vijeka.

Kultura Mikenaca je misteriozno nestala 500 godina kasnije, a Grčka je ušla u mini-mračno doba. Neki istraživači su za pad Mikenaca optužili sušu od 300 godina, dok drugi navode masovne zemljotrese.

Iako arheolozi imaju izvjesnu sliku o kasnoj mikenskoj kulturi u periodu oko 1200. godine prije nove ere, oni ne znaju mnogo o vijekovima prije toga. Međutim, arheolozi su 2009. godine pronašli ostatke drevnog nalazišta koje je prvi put izgrađeno u 17. vijeku prije nove ere. Izgleda da je čitav kompleks uništila vatra nekoliko stotina godina kasnije.

Drevna palata Sparte?

Ruševine, koje se nalaze na brdašcu na spartanskoj ravnici blizu grada koji je pun maslinovog drveća, izgleda sadrže arhiv palate.

U to vrijeme, administratori političke birokratije su vodili privremene zapise na nepečenim glinenim tablama, koje bi se nakon kraćeg vremena reciklirale, rekao je Hal Haskel, arheolog koji proučava drevnu mikensku kulturu na Southwestern Univerzitetu u Georgetownu, Texas.

Iako je požar uništio kompleks palate, takođe je ispekao i glinene table, zahvaljujući čemu je tekst postao vidljiv. Za sada je tim uspio da identifikuje muška i ženska imena, ali i finansijske sporazume i religijske žrtve. Složenost zapisa ukazuje na veoma sofisticiranu kulturu sa detaljnom birokratijom, napominju arheolozi.

U drugoj građevini na nalazištu se nalaze očuvani fragmenti drevnih murala, dok se u svetilištu na istoku kompleksa nalaze kultni religijski objekti, poput idola i figurica od slonovače, šolja sa bikovom glavom i brojni dekorativni dragulji.

Ovaj kompleks palate popunjava veliku rupu u arheologiji, rekao je Haskel, koji nije učestvovao u iskopavanju.

“Tradicija nam govori da je Sparta bila važno mjesto u mikenskom periodu”, rekao je Haskel.

Ipak, ovo je prva pronađena palata koja bi mogla da bude izgubljena spartanska palata, rekao je Haskel.

On je prilično uzbuđen zbog brojnih artefakata iz Bronzanog doba koji su pronađeni unutar palate.

Haskel navodi da su table linear B mogle biti čuvane samo u administrativnom centru mikenske kulture. Pravi dokaz da je to izgubljena spartanska palata bio pronalazak megarona, odnosno sobe sa tronom u kojoj su drevni Grci održavali prijeme, rekao je Haskel.

Otkriće novih linear B tabli bi moglo da pomogne stručnjacima da utvrde gdje je tačno ovo pismo nastalo. Oni su do sada mislili da je linear B nastao iz pisma linear A, koje je koristila enigmatska minojska kultura, a koje je razvijeno na ostrvu Krit.

Nove linear B table u Ajos Vasilejosu su par stotina godina starije od prethodnih najstarijih tabli, a s obzirom na to da je pronađeno minojsko naselje nedaleko od spartanske palate, stručnjacima ostaje da otkriju šta se dešavalo sa ovim pismom.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti