Da li su drevni Sumerani znali kako putovati svemirom još prije 7.000 godina?

Irački ministar saobraćaja Kazim Finjan dao je zadivljujuću primjedbu tokom poslovnog putovanja u Dhi Qar 2016. On tvrdi da su Sumerani imali vlastitu svemirsku stanicu i da su aktivno upravljali solarnim sistemom.

Sumerani su bili sofisticirana civilizacija koja je cvjetala prije oko 7,000 godina u Mezopotamiji, koja je kasnije postala Babilon, a sada se nalazi u Iraku i Siriji.

U pogledu arhitektonske ljepote, sumerske piramide nisu inferiorne u odnosu na egipatske. Predloženo je nekoliko hipoteza o funkciji zigurata (velike građevine izgrađene u staroj Mezopotamiji), uključujući i mišljenje ufologa.

Zigurat je masivna građevina podignuta u drevnoj Mezopotamiji s ciljem da se hram približi nebu. Mezopotamci su vjerovali da njihovi piramidalni hramovi povezuju nebo i zemlju.

Djelomično rekonstruirana fasada i pristupno stepenište Zigurata u Uru, koje je prvobitno izgradio Ur-Nammu, oko 2100. godine prije nove ere. © Image Credit: flickr/Joshua McFall

Sumerani su obožavali mnoge bogove. Molili su se Anuu (bogu neba), Enkiu (bog vode, znanja, nestašluka, zanata i stvaranja), Enlilu (gospodar vjetra), Inannai (kraljica neba), Utuu (bog sunca) i Sinu (bog sunca, bog mjeseca).

Izmislili su točak, klinasto pismo, aritmetiku, geometriju, navodnjavanje, testere i druge alate, sandale, kola, harpune i pivo, između ostalog.

Finjan vjeruje da su prvi aerodromi i platforme svemirskih letjelica izgrađeni prije nekih 7,000 godina u drevnim gradovima Eridu i Ur. Nažalost, ministar nije dao objašnjenje kako su Sumerani stekli takvu tehnologiju niti zašto nije bilo dokaza o njenom postojanju.

Dok je obilazio sumerski dio Iračkog muzeja u Bagdadu, profesor Kamal Aziz Ketuly vidio je tri sumerske glinene ploče sa klinastim tekstom i crtežima koji potiču iz otprilike 3,000. godine prije nove ere. Na jednoj od ploča, on tvrdi da je otkrio heliocentrične crteže Sunčevog sistema.

Glinene pločice starih Sumerana. © Image Credit: British Museum

Mezopotamci su koristili kalendar s mjesecima i godinama počevši od 3000. godine prije nove ere, što ukazuje da je Mjesec istraživan u tom ranom dobu. Svih pet planeta vidljivih golim okom, kao i Mjesec, Sunce, zvijezde i drugi nebeski fenomeni, bili su poznati i proučavani u staroj Mesopotamiji. Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn su bile planete od posebnog interesovanja.

Naučnici su predložili nekoliko objašnjenja o tome kako su nastali višeslojni hramovi. Jedno od njih je bio i uslov da se zgrada što duže očuva u dobrom stanju jer je stvorena za bogove. Kao rezultat toga, svaki sljedeći nivo je izgrađen na vrhu prethodnog.

Nemoguće je utvrditi odakle potiču materijali za gradnju svemirskog broda ako su ga Sumerani imali, ali se zna da su bili vrlo aktivni trgovci. Za sada je istina skrivena pod velom vremena. A da li su Sumerani ipak imali znanje za svemirska putovanja – neki tvrde da bi u tom slučaju odavno pobjegli sa zemlje.

Izvor: mysteriesrunsolved.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti