Natpis posljednjeg babilonskog kralja otkriven u Saudijskoj Arabiji

Natpis star 2.550 godina, napisan u ime posljednjeg kralja Babilona Nabonida, otkriven je na bazaltnoj stijeni na sjeveru Saudijske Arabije, saopštila je Komisija za turizam i nacionalno naslijeđe te zemlje

Gravura na vrhu natpisa prikazuje kralja Nabonida kako drži skiptar, kao i još četiri slike, među kojima su cvijet, zmija i prikaz Mjeseca.

Vjeruje se da te slike imaju religiozno značenje.

Ispod gravura je oko 26 redova klinastog pisma, koje trenutno dešifruju stručnjaci. To je, ističe se u saopštenju, najduži natpis na klinastom pismu ikada pronađen u Saudijskoj Arabiji.

Natpis je pronađen u Al Hajtu u regionu Hail, gdje se nalaze brojne drevne lokacije, među kojima su ostaci tvrđava, umjetnost u kamenu i vodovodne instalacije.

Kralj Nabonid vladao je od 555. do 539. godine prije nove ere.

Babilonsko carstvo se prostiralo od Persijskog zaliva do Sredozemnog mora, a Nabonid je na početku vladavine osvojio dio današnje Saudijske Arabije i nastavio da živi u gradu Tajma, gdje je ostao do 543. godine prije nove ere.

Zašto je odlučio da duže vrijeme živi u današnjoj Saudijskoj Arabiji, stvar je rasprave medu istoričarima, a pojedini stručnjaci smatraju da su vjerovatni razlog sukobi sa babilonskim sveštenicima.

Na kraju Nabonidove vladavine Babilonsko carstvo se našlo na udaru Persijskog carstva, koje je predvodio kralj Kir Veliki.

Persijanci su zauzeli Babilon 539. godine prije nove ere, a Babilonsko carstvo se srušilo.

Sudbina Nabonida poslije sloma nije poznata.

Izvor: kurir.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti