Da li je Tesla bio Srbin, Hrvat ili Amerikanac? OVAJ TELEGRAM rješava tu dilemu (FOTO)

Da li je Tesla bio Srbin, Hrvat, Amerikanac ili nešto potpuno drugo? Tačku na ovu raspravu stavio je sam slavni naučnik još davne 1936. godine u telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku.

Najveći naučnik sa ovih prostora, slavni Nikola Tesla, rođen je u srpskoj porodici koja je živela u malom Smiljanu u Hrvatskoj koja je tada bila u sastavu Austrougarskog carstva. Svjetsku slavu stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama gde je i proveo najveći dio svog života. Tridesetog jula 1891. Nikola Tesla je dobio američko državljanstvo, u SAD je živio, a tamo je i umro.

tesla9


Upravo ovi podaci doveli su do toga da se čak i danas, 72 godine nakon njegove smrti još uvijek raspravlja o nacionalnoj pripadnosti slavnog naučnika. I svaka strana u “sporu” ima svoje argumente – Srbija porijeklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika.

Ipak, tačku na ovu raspravu zapravo je stavio sam Nikola Tesla još davne 1936. godine u telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku.

Pogledajte njegov sadržaj:

tesla15

Napominjemo da je autentičnost telegrama do sada više puta osporavana, ali i da se on danas nalazi u zvaničnoj postavci o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Izvor: dnevno.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti