Intelektualka koja je postala ikona Hollywooda

Ona je višestruko nagrađivana američka filmska, pozorišna i televizijska glumica.

U pozorištu je debitovala predstavom iz 1971., The Playboy of Seville, a 1977. prvi se put pojavila na televiziji u filmu The Deadliest Seasone. Prvi nezavisni film bio joj je Julia iz 1977., u kojem je nastupila s Jane Fonda i Vanessom Redgrave.

ac6

Komercijalni i kritički uspjeh došao je s ulogama u filmovima Lovac na jelene s Robertom De Nirom i Kramer protiv Kramera s Dustinom Hoffmanom, a za ovaj drugi je dobila svog prvog od ukupno tri Oscara; pored toga dobitnica je sedam Zlatnih globusa, dva Emmya i dvije BAFTA nagrade. Drži rekord po broju nominacija za Oscara s njih 19.

meryl1

Ona je Meryl Streep (66) i smatra se jednom od najcjenjenijih i najtalentovanijih glumica svih vremena. Jedna od je od rijetkih glumaca koji su dobili sve tri najvažnije filmske nagrade (Oscar, Zlatni globus i Nagradu udruženja filmskih glumaca).

meryl2

Glumačke vještine stjecala je na koledžu Vassar, a diplomu je zaradila na Yaleu.

U septembru 1978. udala se za kipara Dona Gummera. Imaju četvero djece: Henry W. (Hank) (rođen 1979.), Mary Willa (Mamie) (rođena 1983.), Grace Jane (rođena 1986.) i Louisu Jacobson (rođena 1991.).

meryl3

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti