CUENCA: Srednjovjekovni grad najstarijih oblakodera na svijetu (FOTO)

Neboderi Cuence smješteni na ivicama litice pružaju stanovnicima spektakularan pogled na špansko predgrađe

Grad na brdu

Smješten na strmim planinskim padinama s pogledom na klisuru rijeka Júcar i Huécar, oko 170 km istočno od Madrida, nalazi se srednjovjekovni grad Cuenca. Grad se utapa u prirodni pejzaž i kule iznad španskog predgrađa poznat u romanu Miguela de Cervantesa, Don Quijote, piše BBC Travel.

Zadivljujuća tvrđava

Cuenca predstavlja primjer dobro očuvanog srednjovjekovnog utvrđenja. Sagradili su ga Mauri u VIII vijeku, i imao je i muslimanske i hrišćanske vladare. U XII vijeku ga je osvojio Alfonso VIII od Castile, a ranih 1800-ih godina je bio djelimično srušen u Poluostrvskom ratu.

Cuenca se od 1996. godine nalazi na UNESCO svjetskoj listi kulturne baštine

Iako su samo kula, dva kamena bloka i svod ostali od zidova tvrđave, mnoge značajne zgrade su preživele uključujući i špansku prvu gotsku katedralu Basílica de Nuestra Señora de Gracia i El Castilo, ostatke arapske tvrđave.

Srednjovjekovni neboderi

Utvrđenje je značilo i malo prostora za širenje grada, pa su stanovnici Cuence pravili tanke, visoke zgrade širom San Martina kako bi smjestili veliku populaciju. Ostalo je nejasno kako su ovi neboderi izgrađeni, ali ih eksperti datiraju do sredine srednjeg vijeka, negdje između XI i XV vijeka. Ako su ovi podaci zaista tačni, onda su neboderi u Cuenci najstariji na svijetu.

Arhitekte su se prilagodile talasastom pejzažu izgradnjom kuća u samim liticama, što je rezultiralo da su zgrade različite visine (neke su visine tri do pet spratova, a neke između 10 i 12.)

Neki od najnevjerovatnijih primjera nebodera u Cuenci su poznata kasas colgadas ili viseće kuće, čiji su drveni balkoni istureni iznad rijeke Huécar. Ove kuće nisu obnavljane poput većine u gradu, pa su zadržale originalne elemente.

Tri viseće kuće mogu da se posjete, a unutar jedne od njih je Muzej španske apstraktne umjetnosti.

 

Drevne kuće

Neki od 55.000 stanovnika grada i dalje žive u ovim neboderima, iako je većina zgrada restaurirana tokom prošlog vijeka.

Šetnja uskim ulicama Cuence i pogled na nebodere i ove drevne netaknute kuće predstavlja pomalo dramatično iskustvo.

“Zgrade su impresivne s udaljenosti, ali kad stojite ispred njih i gledate ih, njihovo prisustvo vam djeluje jednostavno nadmoćno”, kaže fotograf Rodolfo Contreras.

Izvor: nationalgeographic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti