Čovjek koji je spasio čast SFRJ i Beograda: Tito ga je odlikovao Ordenom za hrabrost

Prije 40 godina kada je Beograd ugostio više od 30 delegacija Konferencije za ekonomsku bezbjednost i saradnju – KEBS, bezbjednost je, kao uvijek u sličnim situacijama, bila na najvišem nivou.

Ipak, veliki događaj mogla je da ugrozi otmica aviona.

Dok su diplomate pregovarale u Sava centru, u Surčinu se odvijala prava drama, a Đorđe Holjac je čovjek koji je spasio cijelu stvar i sačuvao čast Beograda.

– Sa unutrašnje linije Varna-Sofija avion je otet, i otmičar dolazi u Beograd da otme kerozin i nastavi put za Zapadnu Njemačku. Tada je Tito konsultovan, a on je rekao: energično i bez žrtava. Što znači energično, ne može dalje, ali da niko ne smije da bude ranjen, a još manje smrtno pogođen – kaže inspektor u penziji Đorđe Holjac.

Otmičar, sin bugarskog policajca, zahvaljujući tajnoj i efikasnoj operaciji jugoslovenskih bezbjednosnih službi, brzo je razoružan.

– Sve se završilo za dva sata i Tito se oduševio. Išao je kod Brežnjeva i Kartera i pričao “šta ovi vaši Delta odredi ništa ne rade, a vidi moje specijalce” – napominje Holjac.

Iako, kaže, nema dokaza, vjeruje da je to bio test na koji je Bugarska stavila Jugoslaviju.

– Ali kako to baš da se desi prva otmica, i baš u Beogradu i baš u vrijeme KEBS-a, malo je ovako, ne treba čovjek policijski nos da ima i da razmišlja da shvati to. Zašto se to tada nije govorilo? Iz bezbjednosnih, iz političkih odnosa o tome nije bilo uputno da se priča – napominje Holjac.

Đorđe Holjac

Danas ovog inspektora na dramu podsjeća samo orden kojim ga je Tito odlikovao za hrabrost. Ček od 5.000 dinara koji je bio dio nagrade za ovaj herojski čin je, kako kaže, odavno je potrošio.

Izvor: blic.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti