ČIJE SU PIRAMIDE ANTARKTIKA: Otkriće ukazuje da je ovaj kontinent prije 6.000 godina možda bio naseljen

Na Google Earth slikama antarktičkog područja mogu se pronaći strukture koje izgledaju kao piramide u ledenom pejzažu.

Fotografije prikazuju tri piramide, slične poznatim piramidama u Egiptu. Da li su to autentične piramide koje je neka drevna civilizacija stvorila svojim rukama?

Postoje brojne teorije o porijeklu tih piramida. Neke od najkontroverznijih govore da su piramide ostaci ranije civilizacije Atlantide na Antarktiku ili da su ih čak izgradili vanzemaljci.

Neki stručnjaci smatraju da su piramide zapravo – ‘nunataki’, tj. vrhovi planina koji izviru kroz led i koji su viši od okolnog terena.

Dvije piramide nalaze se na udaljenosti 16 km od mora, dok je treća u neposrednoj blizini obale.

Piramidalni oblici su potakli rasprave da je Antarktik mogao biti naseljen ljudima unazad 6.000 godina u vrijeme kada je čovjek gradio piramide u Starom svijetu.

“Struktura piramida nalazi se u području Ellsworth planine, koja je niz dugačak više od 400 km, pa nije ni čudo što ima mnogo vrhova koji vire iznad leda. Vrhovi su vidljivo sastavljeni od stijena i smatram slučajnošću da su neki vrhovi baš takvog oblika”, kazao je dr. Mitch Darcy, geolog u Centru za istraživanje u Potsdamu.

Neki smatraju da bi se glavne svjetske sile već okomile na ovo područje da su pronađeni bilo kakvi iole prihvatljivi dokazi o postojanju drevne civilizacije. Jedno je ipak sigurno, ukoliko bi se dokazalo da su ove strukture zaista piramide onda bi se radilo o najstarijim ikada pronađenim.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti