“CIA VAS PRATI PREKO RAČUNARA, WHATSAPPA, iPHONEA, TELEVIZORA …” WikiLeaks objavio gomilu tajnih dokumenata o zapanjujućim metodama američkih špijuna

U WikiLeaksu tvrde da su objavili više od 8.000 dokumenata, ali i da je to samo prvi dio.

WikiLeaks je objavio nekoliko hiljada dokumenata koji detaljno, kako navodi ova organizacija, opisuju kako je CIA sofisticiranim metodama provaljivala u pametne telefone, računare, pa čak i u televizore povezane na internet. Julian Assange nazvao je to najopsežnijim i najvažnijim otkrićem ikada, čak većim i od onog Snowdenovog.

New York Times piše da je to još jedan veliki udarac za CIA-u, ali samo pod uslovom da su dokumenti autentični, što zasad nije potvrđeno.

U WikiLeaksu tvrde da su objavili više od 8.000 dokumenata, ali i da je to samo prvi dio. U njima se detaljno opisuje kako je CIA uspostavila globalni hakerski program ‘provaljivanja’ u aplikacije kao što su Signal, WhatsApp i Telegram. Takođe se navodi da je agencija zloupotrebljavala razne popularne proizvode kako bi prisluškivala ljude. Spominju se iPhonei, telefoni s operativnim sistemom Android, Windowsi, pa čak i Samsungovi televizori.

Izvor dokumenata se ne navodi, ali u WikiLeaksu kažu da svi ti podaci, koji oni zovu Vault 7, već duže vrijeme cirkulišu između hakera koji rade za državu. Jedan od njih je, tvrde, počastio WikiLeaks s dijelom arhive.

Dokumenti koji su procurili datiraju iz razdoblja od 2013. do 2016. godine. Bivši zaposlenik agencije, koji je htio ostati anoniman, za NY Times je rekao kako se neka kodna imena iz dokumenata, ali i način na koji je CIA provodila svoj hakerski program, čine autentičnim. S druge strane, glasnogovornik agencije Dean Boyd nije htio ništa komentarisati.

Izvor: 6yka.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti