BOGATAŠ I POLITIČAR: Bio je Hitlerov bankar te otac i djed američkih predsjednika

Senator Prescott Bush bio je otac američkog predsjednika Georgea Busha starijeg, a time dakako i djed predsjednika Georgea Busha mlađeg. Prescott je bio bankar i član tajnog udruženja Skull and Bones.

Prescott Bush (1895-1972) je bio bogati američki bankar i političar, čiji su sin i unuk postali američki predsjednici. Naime, on je bio otac predsjednika Georgea Busha starijeg (George H. W. Bush), a time dakako i djed predsjednika Georgea Busha mlađeg (George W. Bush). Prescott Bush je takođe i sam imao uspješnu političku karijeru pa je postao čak i američki senator. Oženio se s Dorothy Walker, koja je bila kći Georgea Herberta Walkera – takođe bogatog bankara i investitora. Upravo od njegovog prezimena Walker nose oba predsjednika Busha srednja imena Walker (obično se skraćuje u W.). Napomenimo da je još jedan unuk Prescotta Busha postao poznati političar. Dakako, to je Jeb Bush, guverner Floride od 1999. do 2007. godine, koji je brat predsjednika Georgea Busha mlađeg.

Prescott S. Bush

Prescott Bush studirao je na uglednom Univerzitetu Yale, što je zapravo postala porodična tradicija. Zanimljivo je za Prescotta da je bio član tajnog udruženja Skull and Bones (Lobanja i kosti), a u tom su udruženju kasnije bili i njegov sin i unuk (oba američka predsjednika). Prescotta Busha ponekad nazivaju i Hitlerov bankar jer je poslovao s Njemačkom u doba Trećeg Reicha.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti