BIO JE DRUGI SRPSKI TESLA … MOŽDA I BOLJI: Ognjeslav Kostović, Srbin koji je prvi proizveo dirižabl, hidroavion, benzinski motor, arborit … (VIDEO)

Ognjeslav Kostović (1851-1916), srpski je konstruktor i pronalazač koji je prvi u svijetu projektovao dirižabl sa čvrstom konstrukcijom, skoro dvije decenije prije grofa Cepelina!

Kad je decembra 1916. u Petrogradu stalo njegovo srce novine u Rusiji su objavile da je “nestao blistav pronalazač i naučnik, čovjek koji je iz mnogo razloga zaslužio da buduće generacije pamte njegovu neobičnu sudbinu i naučni podvig.”

Kostović je, podsjetimo, napravio prvi vazduhoplovni benzinski motor na vodeno hlađenje i električno paljenje, patentirao arborit, po mnogima prvi vještački, sintetički materijal, ali i uređaj za vađenje potopljenih lađa i više tipova ronilačkih odijela, što su samo neki od oko stotinu izuma zbog kojih je u Rusiji nazivan “kraljem pronalazača”.

Ujedno je bio i prvi srpski balonista, odnosno prvi Srbin koji je sam konstruisao balon i njime letio!
Uprkos tome, Kostović je još uvijek nedovoljno poznat svjetskoj, ali i našoj javnosti.

Ovo je posljedica toga što se Rusija tada nalazila izvan glavnih tokova svjetske nauke i tehnologije, kao i činjenice da je naš pronalazač uveliko sarađivao s ruskom vojskom, pa su njegovi projekti dugo ostali pod velom tajne.

Prema riječima istoričara Čedomira Janića, osnivača i prvog direktora Vazduhoplovnog muzeja, Kostović je pripadao imućnoj srpskoj porodici trgovaca žitom, koja se početkom 19. vijeka naselila u selu Vranjevo kod Novog Bečeja.

Rastao je u Bečeju i Budimpešti, gdje je završio gimnaziju i Visoku tehničku školu, a pored srpskog, mađarskog i njemačkog jezika koji su se govorili u kući i okruženju, u školi je naučio i francuski.

Podmornica od 180 tona

– Poslije studija, Ognjeslav je kao kapetan očevog broda “Sloga” više godina prevozio šlepove sa žitom Dunavom, između njemačkih luka i Odese. U Rusiju je došao ljeta 1878. i već tada je iza sebe imao čitav niz izuma vezanih za konstrukciju brodova i hidrotehničke radove pod vodom.

Između ostalog, konstruisao je regulator broja obrtaja elise prilikom ljuljanja parobroda na velikim talasima koji je dugo korišten na brodovima u Rusiji i više zapadnih zemalja, zatim uređaj za vađenje potopljenih plovila sistemom podvodnih balona, kao i više tipova gnjuračke opreme. Ipak, najznačajniji Kostovićev izum iz perioda prije dolaska u Rusiju svakako je projekat podmornice – kaže Janić.

Podmornicu, dugačku 22 metra i tešku 180 tona, Kostović je predstavio ruskom prijestolonasljedniku Aleksandru Aleksandroviču oktobra 1887, u Sankt Peterburgu. Ruske vlasti su bile zainteresovane, ali pošto Kostović nije želio da otkrije tajnu materijala od koga je trebalo izgraditi podmornicu i način njenog pogona, pregovori su prekinuti početkom 1880.

Iako planovi podmornice nisu sačuvani, vjeruje se da je srpski pronalazač namjeravao da kao pogon primijeni benzinski motor, što je tada bila potpuna novina, a za gradnju trupa materijal arborit.

– Arborit je vrsta šperploče, materijal koji je Kostović otkrio još tokom boravka u Austrougarskoj. Sastojao se od slojeva tanko ljuštenog furnira koji su pod dejstvom vodene pare i pritiska spajani posebnim ljepkom-cementom, što je takođe bio Kostovićev pronalazak.

Zahvaljujući tom ljepku, arborit je impregniran protiv truljenja, upijanja vlage i dejstava nafte i kerozina. Pored toga što je korišten za izradu najvažnijih dijelova dirižabla, arborit je upotrebljavan i za gradnju čamaca, buradi i pontonskih mostova – objašnjava Janić.

Unaprijeđena letjelica

Inače, Kostović se, po dolasku u Rusiju, uz svu borbu za ostvarivanje sopstvenih patenata iz oblasti pomorstva, priključio i grupi poznatih ruskih stručnjaka i oficira, koji su nastojali da unaprijede razvoj vazduhoplovstva u ovoj državi.

Učestvovao je u pokretanju prvog ruskog vazduhoplovnog časopisa “Vazduhoplovatelj”, čiji se prvi broj pojavio januara 1880. a bio je i inicijator osnivanja Ruskog vazduhoplovnog društva i njegov prvi predsjednik.

– On je još 1879. prijateljima predstavio leteće modele helikoptera, mahokrilca i aviona. Ipak, poslije neuspješnih eksperimenata s letjelicama težim od vazduha, a na inicijativu čuvenog Mendeljejeva, Kostović se posvećuje izradi dirižabla.

Idejni projekat prve verzije ove letjelice sačinio je još 1879. To je zapravo bila kombinacija diržabla i mahokrilca, jer su na trup dužine preko 60 metara i prečnika 12 metara postavljena velika pokretna krila.

Revolucionarna novina u odnosu na ranije dirižable, koji su praktično bili izduženi baloni kojima se nije moglo upravljati, bila je u tome što je Kostović predvidio čvrstu konstrukciju od arborita – napominje naš sagovornik.

Janić dodaje da je Kostović do kraja 1881. izvršio nekoliko izmjena na projektu, od kojih je najznačajnija bila zamjena motora na komprimovani vazduh benzinskim motorom od 80 konjskih snaga, koji je posebno konstruisao za dirižabl.

Takođe je izbacio i pokretna krila i tako dobio racionalnu konstrukciju koja je skoro dvije decenije prethodila dirižablima Davida Švarca i grofa Cepelina.

Izrada dirižabla, koji je nazvan “Rusija”, započela je 1882. u Ohtenskom brodogradilištu i sa prekidima, zbog finansijskih i tehničkih problema, trajala sve do 1888.

Za finansiranje ovog projekta, Kostović je osnovao akcionarsko društvo, uložio lična sredstva i energiju, ali kada je bilo dovršeno oko 80 odsto letjelice, radovi su prekinuti jer je izostala finansijska pomoć ruske vojske, bez koje dirižabl nije mogao da bude završen.

I hidroavion je njegov

Godine 1911. prvi na svijetu stvorio je leteći čamac, hidroavion. Među mnogobrojnim pronalascima usavršio je i aeronautičku telegraf-emisionu stanicu. Zanimljiva je i njegova ideja o vazdušnom torpedu i uređaju za izvlačenje potonulih brodova.

– Benzinski motor za dirižabl je Kostovićev najvažniji ostvaren izum. Napravljen je istovremeno kada je i Gotlib Dajmler, rodonačelnik benzinskih motora, napravio motor istog tipa, s tim što je ovaj Kostovićev imao nekoliko originalnih rješenja: dok je Dajmlerov motor iz 1885. imao jedan cilindar i osam KS, Kostović je imao u izradi motor sa osam cilindara u “bokser” rasporedu i oko 80 konjskih snaga.

Neka od ovih rješenja, kao što je električno paljenje, hlađenje motora i podmazivanje tarućih površina, primjenjivaće se u izradi svih kasnijih modela benzinskih motora – kaže Janić, i dodaje da se originalni primjerak Kostovićevog motora, koji je konstruktor patentirao 1888. nalazi u vazduhoplovnom muzeju u Monjinu kod Moskve.

Uređaj za bombardovanje

Od osamdesetih godina 19. vijeka do svoje smrti, Kostović je radio na realizaciji mnogih interesantnih ideja. Tako je 1884. godine predložio uređaj za bombardovanje neprijateljske teritorije pomoću niza malih povezanih balona ispod kojih su, preko sajli, upućivane bombe ili mine na udaljeni cilj. Iste godine je sam napravio balon “Helios” i njime više puta letio nad Sankt Peterburgom, ušavši u istoriju kao prvi srpski balonista.

Autor: Miodrag Ćopić

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti