5 izuma drevnih Egipćana bez kojih ne možemo ni danas

Drevni Egipćani bili su među prvim ljudima koji su se šišali; duga kosa se smatrala nehigijenskom, a još kad uzmete u obzir egipatske vrućine, nije baš bilo ni ugodno imati grivu na glavi …

Neke stvari postoje toliko dugo da uopšte nismo svjesni kako ih je neko izmislio prilično davnih, davnih dana. Stara egipatska civilizacija došla je do mnogih otkrića, koja se zapravo, koriste i dan danas, a ovo su samo neka od njih.

Kalendar

Iako nam se podjela godine na dane može činiti kao nešto što postoji oduvijek, upravo su kalendar kakvog ga danas znamo osmislili Egipćani, koji su ga kreirali tako da mogu pratiti poljoprivredne sezone. Kako je Nil svake godine izazivao poplave, zahvaljujući kalendaru, mogli su predvidjeti kad će se to dogoditi. Tadašnji kalendar je bio malo drugačiji, imao je takođe dvanaest mjeseci, od kojih je svaki brojao 30 dana, dok se zadnjih 5 dana “odvijalo” na kraju godine. Iako se naravno, kalendar vremenom nešto izmijenio, upravo su Egipćani udarili temelje za ovaj kakav danas koristimo.

Tinta i papirus

Prije vremena starih Egipćana, korištenje tinte bila je nepoznata stvar. Međutim, kako ih je zaintrigiralo bilježenje događaja, tražili su način na koji događaje mogu dokumentovati i zabilježiti. Prva tinta tako je stvorena korištenjem mješavine biljne gume, čađi i pčelinjeg voska, a događaji koji su zabilježeni tintom završavali su na papirusu. Iz papirusa se kasnije razvio i moderni papir, ali eto još jedne važne stvari kojoj je temelj udaren u zemlji faraona …

Šminka

I dok biste za make up zaključili kako je riječ o prilično modernoj stvari – istina je drugačija. Šminka za oči izumljena je još prije nove ere, a nastala je tako da su čađ pomiješali s galenitom kako bi dobili poseban crni materijal koji se tada koristio kao olovka za oči. Šminku su u doba starog Egipta nosili i muškarci, ne samo žene, a i jednima i drugima predstavljala je statusni simbol, ali nosila se i u vjerske svrhe. Naime, vjerovali su kako će ih nošenje šminke za oči zaštititi od nekih zlih stvari.

Frizure i brijanje

Stari Egipćani bili su među prvim ljudima koje je istorija zabilježila da su šišali kosu. Duga kosa se smatrala nehigijenskom, a još kad uzmete u obzir egipatske vrućine, nije baš bilo ni ugodno imati “grivu”. Zbog toga je došlo do trenda brijanja ili nošenja potpuno kratke kose, što je natjeralo Egipćane da izmisle prve – “žilete”. Naravno, oni su izgledali znatno drugačije od današnjih, ali cijela ta kultura počela je upravo u Egiptu.

Brave

Možete li uopšte zamisliti vrijeme kada brave na vratima nisu postojale? E pa, i prva brava izmišljena je upravo ovdje, a napravljena je tako da bi se otvarala pomicanjem odgovarajućeg ključa. Ipak, zbog tadašnjih dostupnih znanja i tehnologije, brave su bile značajno drukčije od današnjih – veće od pola metra te prilično teške i glomazne.

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti