20 zanimljivosti o Leonardu da Vinciju

Leonardo di ser Piero da Vinci poznat kao Leonardo da Vinci, bio je italijanski renesansni arhitekta, vajar, slikar, pronalazač i inžinjer.

Rođen je 15. aprila 1452. u mjestu Vinci u blizini Firence, a preminuo 2. maja 1519. u Amboiseu u Francuskoj i danas se smatra jednim od najvećih umova svih vremena.

1. Leonardo da Vinci prvi je dao objašnjenje zašto je nebo plave boje.

2. Poznata je činjenica da je bio sposoban da jednom rukom piše, a drugom crta – u isto vrijeme.

3. Prva ideja za kontaktna sočiva došla je od Leonarda da Vincija, 1508. godine.

4. Da Vincijev Kodeks Leicester kupio je Bill Gates 1994. godine za 30 miliona dolara. Nekoliko stranica ove knjige iskorišteno je kao screen saver za Windows 95.

5. Glumac Leonardo DiCaprio dobio je to ime zato što je njegova mama stajala ispred portreta Leonarda da Vincija kad se prvi put ritnuo u stomaku.

6. Da Vincijevo izučavanje riječnih erozija ubijedilo ga je da je Zemlja mnogo starija nego što Biblija tvrdi.

7. Software za prepoznavanje lica utvrdio je da je Da Vincijeva Mona Lisa 83% sretna, 9% zgrožena, 6% uplašena i 2% ljuta.

8. Leonardo da Vinci se školovao kod kuće i nedostajalo mu je formalno obrazovanje iz grčkog i latinskog.

9. On je dizajnirao oklopno vozilo, kočije sa sječivom, čekrk (sprava za podizanje velikih tereta), plovni bager i leteći brod.

10. Zabilježeno je da je Da Vinci često kupovao životinje u kavezima samo da bi ih pustio na slobodu.

11. Njegove posljednje riječi bile su: Uvrijedio sam Boga i čovječanstvo. Moj rad nije dostigao kvalitet kakav bi trebalo da ima.

12. Ovaj pronalazač je jednom prilikom zamalo osuđen na smrt zbog sodomije, međutim, kako nije bilo svjedoka, slučaj je odbačen.

13. Ne postoje dokazi da je bilo koji od Da Vincijevih pronalazaka napravljen dok je on bio živ, kao ni da je neki od njegovih rukopisa objavljen.

14. Njegova najpoznatija slika, Mona Lisa, postala je svjetski poznata tek nakon što je ukradena iz Louvrea 1911. godine.

15. Iako se smatra jednim od najpoznatijih slikara u istoriji, poznato je da postoji svega 15 slika koje je naslikao Leonardo da Vinci.

16. Godine 2000. padobranac Olivier Vietti-Teppa sletio je na zemlju koristeći padobran izrađen prema jednom od Da Vincijevih nacrta.

17. Poznato je da je Da Vinci krao leševe sa groblja kako bi proučavao anatomiju ljudskog tijela i saznao gdje se nalazi duša.

18. Otac moderne nauke, kako ga nazivaju, izmislio je bicikl 300 godina prije nego što se isti našao na ulicama. Takođe je skicirao prvi padobran, helikopter i tenk.

19. Ovaj naučnik se mnogo interesovao za letenje i pravio je čitave studije o pticama u letu, a nacrtao je i planove za mnoge leteće mašine.

20. Njegova remek-djelaMona Lisa i Tajna večera, dvije su najpoznatije, najreprodukovanije i slike sa najviše napravljenih parodija ikad.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti