“Bile su 2 vrste Jugoslavena. Drugih je bilo najmanje, a bili su najzdraviji!”

Postojale su dvije vrste nekadašnjih Jugoslavena …

“Prvi su bili nacionalno neopredijeljeni, često djeca iz ‘miješanih’ brakova, koja se nisu htjela opredijeliti između mame i tate, tako da su prihvatili identitet Jugoslovena. Drugi su uspjeli imati dvojni identitet, biti Srbi, Hrvati, Slovenci itd., ali istovremeno i Jugosloveni. Iako je ovaj dvostruki identitet i pripadnost bio najzdraviji, najmanje je bilo ovakvih”, kaže psihoterapeut Zoran Milivojević.

U tekstu povodom nekadašnjeg Dana republike, koji se u Jugoslaviji slavio 29. novembra istaknuo je da je Jugosloven osoba koju prošlost i tradicija nije puno zanimala.

“On je vjerovao da je Jugoslavija dobro zasnovana i dobro vođena, bio je pravi patriot koji je volio svoju zemlju, njenu različitost. Jugosloven je često bio ateist, a takođe je dolazio iz miješanog braka, tako da mu je jugoslovenstvo omogućavalo da ne bira voli li više mamu ili tatu. Gledao je na Zapad, i bio ponosan što ne živi u zemlji ‘tvrdog’ socijalizma, iza Željezne zavjese. Putovao je sa svojim pasošem i na Zapad i na Istok, i bio ponosan što u svim zemljama ljudi znaju za Tita. I kada bi odlazio na rad u Njemačku, Jugosloven je volio svoju zemlju i planirao se vratiti da tu proživi penziju i bude sahranjen”, naglasio je.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti