BiH pristupila programu ERASMUS+

U Briselu je potpisan  Sporazum između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u ERASMUS+ programu Unije za obrazovanje, mlade i sport, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH, zajedno sa obrazovnim vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, uložilo je ogromne napore s ciljem ispunjavanja uslova za učešće Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije ERASMUS+, a kako bi se našim građanima omogućilo da kroz njegovo korištenje jačaju znanje i vještine što bi za konačan rezultat trebalo da ima unapređenje i modernizaciju sistema obrazovanja, obuke i mladih. Raduje me činjenica da je Bosna i Hercegovina, zajedno sa Srbijom, Albanijom i Crnom Gorom, današnjim činom potpisivanja pristupila ovom Programu, čime se zapravo reafirmiše opredijeljenost za nastavak i kontinuitet naše dosadašnje uspješne saradnje”, rekao je nakon potpisivanja ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

U okviru potpisanog sporazuma o djelimičnom učešću u programu ERASMUS+, aplikantima iz Bosne i Hercegovine omogućava se učešće u aktivnostima “multilateralni projekti i mreže”. Ove aktivnosti će se provoditi u saradnji više partnera iz različitih zemalja članica Programa, s ciljem rada na pitanjima od zajedničkog interesa, uspostavljanja kontakata i saradnje, razvoja, razmjene i širenja dobrih praksi i inovacija, te unapređenja i modernizacije obrazovanja.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već  je imenovalo kontakt osobe za mreže i  saradnici Ministarstva već, zajedno sa Direkcijom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije u Bosni  i Hercegovini,  intenzivno rade na različitim zajedničkim projektima u cilju promocije programa EU u oblasti obrazovanja.

U skladu sa zaključkom Savjeta ministara BiH Sporazum je  za BiH potpisao šef Misije BiH u Briselu Igor Davidović.

Integralni članak pročitajte na: http://radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti