BiH može izvoziti med u EU!

Evropska komisija je usvojila odluku kojom se odobrava Program praćenja rezidua za med, perad, jaja i mlijeko BiH. Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina može izvoziti med u Evropsku uniju.

Odluka, objavljena u Službenom glasniku EU, pokazuje napredak ostvaren u ispunjavanju jednog od uslova za izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda, peradi i jaja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen je izjavio:

Ovo bi trebalo predstavljati podsticaj za bh. vlasti, neophodan za akreditaciju drugih roba. U vezi sa poljoprivrednim proizvodima životinjskog porijekla, ključno je pojednostavljenje i pojašnjenje lanca kontrole i upravljanja. Trebaju biti riješena neka preklapanja i nejasnoće u tom lancu.

Neophodno je ostvariti brz napredak. BiH treba nastaviti izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija za analizu rezidua radeći na akreditovanju traženih metoda. U ovom trenutku, većina analiza se obavlja u laboratorijama u inostranstvu.”

Evropska unija je, navodi se u saopćenju Delegacije EC u BiH, obezbijedila laboratorijsku opremu za kontrolu hrane i veterinarstvo u raznim gradovima u BiH. Tokom proteklih deset godina, EU je osigurala 19 miliona eura samo za sektor kontrole hrane i veterinarstva u BiH.

Integralni članak pročitajte na: http://www.radiosarajevo.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti