BABILONSKA KULA JE IPAK POSTOJALA: Naučnici otkrivaju ko je i kako sagradio biblijsko čudo! (FOTO)

Javnosti je prvi put prikazana kamena ploča koja možda predstavlja definitivan dokaz postojanja biblijske Babilonske kule i daje odgovor na pitanje ko ju je sagradio

Priča o Babilonskoj kuli jedna je od najintrigantnijih biblijskih epizoda, zbog čega se oduvijek raspravljalo o njenoj istinitosti. Eksperti za Bibliju nebrojeno puta su se sukobili oko toga da li je postojala ili ne. Sada konačno, međutim, jedna kamena ploča može staviti tačku na vjekovnu debatu.

Ruševine biblijskog grada Babilona nalaze se na teritoriji današnjeg Iraka i otkrivaju mnoge tajne. Najveća od njih je svakako prostrani temelj građevine za koju se smatra da predstavlja ostatke nekadašnje Babilonske kule.

“Kao dijete mislio sam da je u pitanju samo legenda i dosta ljudi smatra ovu priču za biblijsku legendu, ne znajući da je ona stvarno postojala”, kaže Jeff Allen iz organizacije World Monument Fund.

Zahvaljujući drevnim tekstovima, stručnjaci imaju uvid kako je građevina izgledala, ali sada se pojavio zapanjujući dokaz. Upisan na površini ploče (koja se nalazi u privatnom vlasništvu i do sada nije predstavljena javnosti) nalazi se opis koji otkriva ne samo tačno kako je Babilonska kula izgledala, već i kako je građena.

“Ova ploča jak je dokaz da je biblijska priča o Babilonskoj kuli inspirisana građevinom koja je stvarno postojala”, kaže Andrew George sa londonskog SOAS univerziteta.

Kamena ploča potiče iz 6. vijeka prije nove ere i otkrivena je u Babilonu prije više od jednog vijeka. Nije se znalo koliko je ova ploča važna sve dok profesor George, stručnjak za drevne tekstove, nije preveo blijede rezbarije koje se na njoj nalaze.

Na vrhu reljefa nalazi se uklesani stepenasti toranj pored koga stoji ljudska figura sa štapom i konusnim šeširom. Ispod reljefa je uklesan tekst koji kaže da je ova terasasta piramida u stvari Babilonska kula.

Borsippa Ziggurat, Irak – moguća lokacija Babilonske kule

Ova ploča pruža prvi uvid u to kako je prava Babilonska kula izgledala i potvrđuje da je građevina bila mesopotamska stepenasta piramida sačinjena od sedam nivoa. Još značajnije, ovaj reljef otkriva da je za njenu gradnju odgovoran najpoznatiji mesopotamski vladar – Nabukodonosor II. Ploča takođe otkriva kako je kula sagrađena.

Zapis kaže da su stanovnici sa prostora od “gornjeg mora” (Mediterana) do “donjeg mora” (Persijskog zaliva)
mobilisani u cilju gradnje ove kule. Ovaj tekst identičan je biblijskoj priči o tome kako je Babilonska kula sagrađena i za stručnjake ova ploča je čvrst dokaz da kula nije samo plod mašte već antička građevina koja je stvarno postojala.

Poznato je da je Nabukodonosor II (630-561. p. n. e.) bio najmoćniji vladar Novog babilonskog carstva, i po vjerovanju, za svoju ženu Semiramidu izgradio je viseće vrtove u Babilonu koji se ubrajaju u Sedam svjetskih
čuda Starog svijeta. On se spominje kao neko ko je kulu obnovio, a po predanju iz starozavjetne Knjige postanja, Babilonsku kulu sagradili su Nojevi potomci, koji su živjeli nekoliko generacija nakon Velikog potopa, negdje oko 2000. godine prije nove ere.

Izvor: thebosniatimes.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti