Drevni biblijski grad uništen potresom prije 1.400 godina otkriven je u podvodnim iskopavanjima (VIDEO)

Arheolozi ujedinjeni u Lechaion Harbour Project-u (LHP), otkrili su zapanjujuću rimsku arhitekturu iz zemljotresa koji je pogodio biblijski grad Korint.

Za kršćane, drevni grčki grad Corinth ima biblijsko značenje, jer se dva pisma Isusovog učenika Pavla pojavljuju u Novom zavjetu Biblije – knjige Korinćani 1 i Korinćani 2.

Prema kršćanskoj Bibliji, takođe je rečeno da je Pavle posjetio ovaj drevni grad dok je bio pod rimskom vladavinom.

U ovom najnovijem otkriću, LHP je otkrio tragove rimskog inžinjeringa i drevnih građevina, u sada podvodnoj luci Lechaion u drevnom Corinthu.

Luka, koja se nalazila u Corinthskom zaljevu, ranije je bila jedna od dvije koje su povezivale grad sa trgovinskim mrežama u regionu, što je omogućilo da se ova oblast razvije.

Kenchreai, druga luka, nalazi se širom uskog zemljouza Corintha u Egejskom moru.

Bjorn Loven, direktor projekta, izjavio je: “Skoro dvije decenije lovim savršen arheološki kontekst gdje je sačuvan sav organski materijal koji se obično ne nalazi na kopnu. Potencijal za više jedinstvenih otkrića je zapanjujući”.

Corinth su uništili Rimljani 146. godine p.n.e. tokom osvajanja Grčke, ali je ta oblast ponovo rekonstruisana zajedno sa njenim lukama 44. godine p.n.e.

Pod rukovodstvom Julija Cezara, ovaj region je postao dom jedne od najvažnijih luka u istočnom Mediteranu zbog svoje fundamentalne lokacije.

Grčka izreka je kasnije glasila “ne mogu svi priuštiti da odu u Corinth”, pokazujući luksuz ovog regiona koji je bogato prosperirao.

Arheolozi takođe vjeruju da su otkrili ostatke drevnog svetionika koji je bio prikazan na kovanicama iz tog vremena.

Otkrivena je i ruina drugog spomenika – međutim, arheolozi do sada nisu mogli potvrditi njegovu tačnu svrhu, a neki su sugerisali da je on religiozne prirode.

Guy Sanders, koji je ranije vodio projekte u Corinthu, je rekao: “Ovaj spomenik je uništen zemljotresom između 50. i 125. godine”.

“To je možda mogao biti prvi dokaz zemljotresa oko 70. godine pod imperatorom Vespazijanom koji se pominje u drevnim pisanim izvorima.”

Luka Lechaion je pogođena smrtnosnim zemljotresom u 6. ili početkom 7. vijeka – međutim, drveni temelji u ovoj oblasti su dobro očuvani, pored artefakata koji uključuju najlone za pecanje i udice, keramičke i drvene čekrke.

Projekat je otkrio da su blokovi težine od pet tona, bili korišteni za razdvajanje slivova u luci a zadržavale su ih drvene strukture.

Slojevi sedimenta su omogućili da drevni materijali, kao što su drva i kosti, budu sačuvani do nevjerovatnog standarda – sa samo malim znacima propadanja, uprkos njihovoj velikoj starosti.

Zemljotres koji je pogodio ovaj region je razlog za ovaj sediment, koji je postao fundamentalan u oslikavanju detaljnije slike regiona.

Uzorci iz sedimenta su otkrili novi sliv u luci koji je ranije bio neotkriven – mnoštvo novih istraživanja će iznijeti nevjerovatne detalje o ovoj oblasti koja je pretrpjela ogromne promjene tokom vremena.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti