Asteroid eksplodirao iznad Zemlje, došao iz pravca Marsa (VIDEO)

Meteor koji je došao iz pravca Marsa osvijetlio je noćno nebo zapalivši se pri ulasku u našu atmosferu, a njegovom munjevitom padu svjedočilo je više od 20 ljudi.

meteor1

Komad asteroida koji je eksplodirao u blizini Zemlje nalazi se na dnu jednog od Velikih jezera Sjeverne Amerike. On je na naš planet doletio iz blizine Marsa i u atmosferu ušao ostavljajući za sobom vatreni trag. Mnogi očevici izjavili su da su vidjeli vatrenu loptu na nebu koja je putovala pola miliona kilometara prije nego što je pala u jezero.

Peter Brown, naučnik koji proučava meteore, tvrdi da nam putanja ovog svemirskog kamena otkriva da je on do nas došao iz pojasa asteroida koji se nalazi neposredno iza Marsa.

Astronom sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju podijelio je snimak iz opservatorija na Twitteru, a u njemu se može vidjeti kako je ovaj posjetitelj iz svemira osvijetlio noćno nebo.

Čak i najmanji komadi meteora zasijaju jer se zapale kada uđu u atmosferu naše planete. Brown procjenjuje da je ovaj komad zapravo dio puno većeg meteora i smatra da je veliki koliko i lopta za baseball.

Američko meteorsko društvo zabilježilo je da je barem 20 ljudi vidjelo ovaj asteroid s raznih lokacija na obali Sjeverne Amerike.

Za sada nema podataka o tome da je asteroid nanio štetu nečijem posjedu.

Ujedinjeni narodi boje se da bi u budućnosti neki asteroid mogao pogoditi gusto naseljena područja Zemlje pa je 30. juna proglašen Međunarodnim danom asteroida kako bi se podigla svijest o potencijalnom katastrofalnom slučaju.

Izvor: zenit.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti