Arheolozi otkrili hram čije postojanje protivrječi biblijskoj priči

Dugo se vjerovalo da je Prvi hram, velebno zdanje koje je u 10. vijeku u Jeruzalemu dao sagraditi mudri kralj Solomon – i koje je u kasnijoj istoriji Izraela postalo simbolom jevrejskog domoljublja – bio jedina građevina te vrste u drevnoj Judeji (područje današnjega južnog Izraela). Tako barem stoji u jevrejskoj Bibliji.

Otkriće ostataka hrama iz željeznog doba u okolini Jeruzalema, na arheološkom nalazištu Tel Motza, pokazalo je da nije bilo tako. Taj, znatno manji hram, koji je prema procjeni stručnjaka mogao primiti oko 150 vjernika, bio je u funkciji kad i Solomonov hram, a u njemu se nije poštovao samo Jahve, već su se u komunikaciji s onim božanskim koristili i glineni idoli karakteristični za starije religijske kultove.

“Ako je grupa ljudi koja je živjela u blizini Jeruzalema imala vlastiti hram, možemo pretpostaviti da vladavina jeruzalemske elite nije bila toliko snažna kao što je opisano u Bibliji”, ispričao je Shua Kisilevitz, doktorand arheologije sa Univerziteta u Tel Avivu.

“Sveto pismo spominje vjerske reforme kralja Ezekije, koje su bogoslužje ograničile na Solomonov hram i eliminisale sve kultove iz Jeruzalema … Kako je moguće da je ovaj hram prkosio kraljevoj odluci i primao vjernike tako blizu Svetog grada? Čini se da je na kraljevu popustljivost uticala njegova pragmatičnost. Naime, imamo dokaze da se ovaj hram, osim kao mjesto bogoslužja, koristio kao žitnica, i to toliko značajna da je opskrbljivala čitav Jeruzalem!”

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti