Arheolozi otkrili drevni indo-grčki grad u Pakistanu (FOTO)

Arheolozi su na sjeverozapadu Pakistana otkrili ruševine grada povezanog s grčkim vojskovođom Aleksandrom Velikim čija su trupe prošle područjima ispod Himalaje prije više od dvije hiljade godina.

Grupa italijanskih i pakistanskih stručnjaka pronašla je kovanice, oružje i drugo u dolini Svat nakon godina iskopavanja, rekao je pakistanski arheolog Nijaz Šah. Zaključili smo, na temelju istorijskih referenci i istorijskih činjenica, da su Grci ovdje živjeli kao zajednica, rekao je Šah.

Odbrambene zidine oko grada i pronađeno oružje navode na zaključak da bi se moglo raditi o dijelu Aleksandrove vojske. Grad je poslije postao spoj indijske i grčke civilizacije kad su područje preuzele lokalne budističke komune, rekao je arheolog.

Zajednica od 4.000 ljudi nazvana Kalaša, za koju se drži da su potomci Aleksandrovih vojnika i dalje žive u himalajskim dolinama u Pakistanu, ali Svat je prva takve vrste koja je otkrivena.

Postoje tragovi grčke civilizacije na putu koji je Aleksandar slijedio u Indiju, kazao je i dodao: “Ali ovo je prvi planski stvoreni grad za koji dosad znamo.”

Izvor: klix.ba

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti