ARHEOLOŠKA SENZACIJA U HRVATSKOJ: Pronašli rimska kola s konjima! (FOTO)

Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske porodice, a arheolozi nalaz datiraju u 3. stoljeće

vink1

– Riječ je o prvom arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima na tlu Hrvatske, a nakon završetka detaljnog i složenog postupka dokumentovanja nalaza nadamo se brojnim novim saznanjima o konstrukciji rimskih kola, što bi trebalo rezultirati i njihovom rekonstrukcijom te prezentacijom u stalnoj postavci Gradskog muzeja u Vinkovcima – izjavio je voditelj zaštitnog arheološkog istraživanja Boris Kratofil.

Rimska dvokolica, pojasnio je Kratofil, pronađena je u tumulu – zemljanom humku promjera oko 40 metara i sačuvane visine oko jednoga metra, u grobnoj komori, a običaj sahranjivanja pod zemljane humke (tumule), inače vezan za željezno doba, predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tokom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizije koji se povezuje s bogatim porodicama sa istaknutim ulogama u društvenom životu rimske provincije Panonije.

vink3

– Ovo je jedinstveno, senzacionalno otkriće. Prvi put na prostoru Hrvatske i južne Panonije dokumentovani su ostaci iznimno složenog pogrebnog običaja vezanog uz bogatu, važnu osobu, a na osnovu pronađenih metalnih dijelova kola kao i dijelova konjske opreme grobnica je datirana u 3. stoljeće što je svrstava u najmlađe primjere ovakvog pogrebnog običaja – rekao je direktor Arheološkog instituta Marko Dizdar.

U nasipima istraženog tumula pronađeno je i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova kao i dva središnja groba u kojima su najvjerovatnije pokopani muškarac i žena zbog kojih je tumul podignut no ti su grobovi u kasnijem razdoblju opljačkani.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti