Afrička država koja je sagradila najveću crkvu na svijetu

Prvi predsjednik nezavisne Obale Slonovače bio je Félix Houphouët-Boigny. Po vjeri je bio katolik, a u gradu Yamoussoukro dao je sagraditi ogromnu baziliku sličnu bazilici sv. Petra u Vatikanu. U Guinnessovoj knjizi rekorda ta bazilika navođena je kao najveća crkva na svijetu.

Dana 7. avgusta 1960. godine nezavisnost je dobila afrička država imena Obala Slonovače. Još i danas je francuski službeni jezik te države, a na tom se jeziku ona formalno zove République de Côte d’Ivoire. Francuski jezik naslijeđe je kolonijalne prošlosti, jer je Obala Slonovače nekad bila francuska kolonija.

Prvi predsjednik nezavisne Obale Slonovače bio je Félix Houphouët-Boigny. On je imao političku karijeru još u doba francuske kolonijalne vlasti, a čak je svojevremeno postao i ministar zdravstva Republike Francuske. To je bila nova situacija, jer je time Houphouët-Boigny bio prvi Afrikanac koji je bio član vlade neke evropske države.

Na mjestu predsjednika Obale Slonovače ostao je Houphouët-Boigny čak 33 godine, čime je postao najduže vladajući predsjednik u dosadašnjoj afričkoj istoriji.

Izvor: povijest.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti