MRAČNA TAJNA POTONULE CIVILIZACIJE: Na Doggerlandu je život cvjetao prije 11.000 godina, a najnovije otkriće o njihovom oružju ostavlja bez teksta

Mračna tajna potonule civilizacije, koja je nekada živjela na kopnenom mostu između Evrope i Britanije, otkrivena je posljednjim arheološkim istraživanjima

Prema nalazima arheologa, ljudi koji su živjeli na Doggerlandu, nekadašnjem kopnu između Holandije i Britanije, pravili su oružje od ljudskih kostiju.

Na Doggerlandu je nekada cvjetao život, a danas je potopljen u Sjevernom moru.

Bio je most između današnje Velike Britanije, Njemačke i Holandije sve dok nije potonuo zbog rasta nivoa mora pred kraj ledenog doba prije 11.000 godina.

Iako su njegovi stanovnici odavno nestali, ostaci njihove civilizacije često isplivaju na obale Holandije.

Tako su arheolozi iz te zemlje, proučavajući deset komada nađenog oružja iz kamenog doba, otkrili da su dva bila napravljena od ljudskih kostiju, dok ih je osam izrađeno od jelenskih kostiju.

“Očekivali smo oružje napravljeno od jelenskih, ali ne i od ljudskih kostiju. Nismo to mogli da zamislimo ni u najluđim snovima”, rekao je voditelj istraživanja Joannes Dekker sa Univerziteta Leiden.

Misterija je zbog čega su lovci iz tog perioda koristili ljudske kosti za izradu oružja. Praktičnih razloga nema – do ljudskih kostiju je bilo teže doći nego do jelenskih, a one su i mnogo lošije za izradu oštrog oružja, kaže Dekker. Zbog toga se pretpostavlja da je takvo oružje imalo simboličnu ulogu u toj civilizaciji.

Otkriveno je da su kosti obrađivane nedugo nakon smrti, a pretpostavlja se da se radi o dugim kostima ruku i nogu.
Ovo je vrlo rijedak nalaz čak i drugdje u svijetu jer je do sada zabilježeno samo da su na području Nove Gvineje ljudske kosti korištene za izradu noževa, i to iz simboličnih razloga, budući da su korišteni ostaci važnih osoba i velikih ratnika.

Izvor: urbancube.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti