A možda bi mural Mladiću trebalo da izgleda baš ovako?

Nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, a zbog koje je usljedila zabrana okupljanja od strane policije, te opšti haos u društvu koji je proizveo i hapšenje dvije aktivistkinje i antifašistkinje koje su mural gađale jajima, Miroslav Vujović, dizajner i scenarista, inače saradnik Zorana Kesića na emisiji “24 minuta”, dio ekipe “Njuzneta” i takozvani “Suflermen” koji je tokom 2020. godine uveseljavao građane Srbije svojim simpatičnim i komičnim video snimcima, objavio je fotomontažu poljupca Ratka Mladića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U razgovoru za Nova.rs, Vujović objašnjava razloge zašto.

“Inspiraciju za fotomontažu ‘Poljubac’ dobio sam u čuvenom berlinskom muralu sa ‘East Side Gallery’ na kojem je ruski umjetnik praktično samo ilustrovao postojeću fotografiju na kojoj su prikazani lider Istočne Njemačke Honeker i predsjednik SSSR-a Brežnjev koji je bio poznat po svom trećem ‘fatalnom’ poljupcu u usta”, započe je Vujović za Nova.rs.

“Poznato je da je sadašnji predsjednik Srbije strastveno branio lik i djelo osuđenog generala, dok danas, zbog nevoljnog prihvatanja evropskih principa, to ne može da radi javno već samo u sebi. Na drugoj fotomontaži, osuđeni general salutira predsjedniku, što simbolizuje veliki uticaj koji dotični i dan danas ima na gajenje desničarske klime u društvu, na čemu mu penzionisani general zahvaljuje”, dodao je on.

Kaže da ga najviše rastužuje činjenica da mnogo mladih ljudi danas formira desničarske stavove na osnovu dezinformacija.

“Cijela ova ujdurma oko murala djeluje mi prilično mučno, a najviše od svega rastužuje me činjenica da mnogo mladih ljudi, koji se nisu ni rodili za vrijeme rata u Jugoslaviji, danas svoje desničarske stavove formira na osnovu dezinformacija i vaskrsle propagande koju je trebalo sahraniti na kraju devedesetih. Umjesto da prihvate presudu koja krivicu za strašan zločin prebacuje na jednog čovjeka i njegove saradnike, oni pošto-poto žele da ga aboliraju, čime indirektno krivicu prebacuju na cio jedan narod. Ne razumijem zašto mrze Srbiju. Za razliku od njih, ja sam patriota, volim ovu zemlju jer se cijelog života borim protiv onih koji je unazađuju i iz dna duše prezirem – desničare, korumiprane političare, kriminalce, mafijaše, mufljuze i prevarante”, rekao je Vujović za Nova.rs.

Izvor: nova.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti