9 trikova stilista da vaša kosa danima bude čista i bujna

Što ćešće perete kosu, to se ona brže masti.

Jedna poznata glumica tvrdi da kosu pere na svakih 5 dana.

“Prvog dana počinjemo sa natapiranom kosom. Drugog dana mi frizer napravi neobaveznu frizuru. Trećeg dana mi ispravi kosu. Četvtog dana nosim konjski rep. Petog dana operem kosu.”

Frizeri takođe imaju svoje tajne i trikove i danas smo za vas sakupili ukupno 9 takvih, kao i bonus trik na kraju teksta.

1. Nanesite šampon kao profesionalac

trikk1

1. Podesite temperaturu i nakvasite kosu dovoljno.
2. Istisnite šampon (u veličini većeg novčića) na dlanove i protrljajte. Nanesite šampon kružnim pokretima, pomjerajući se od vrha glave ka dnu.
3. Ispiranje zahtjeva više vremena nego šamponiranje. Stilisti preporučuju da ispirate kosu 5 minuta. Ostaci šampona ubijaju sjaj kose i izazivaju nastanak peruti.
4. Takođe je preporučljivo da ispiranje završite hladnom vodom. Ovo će ojačati kosu i dati joj sjaj.

2. Planiranje frizure

trikk2

Planiranje frizure poštedjeće vas čestog pranja kose i omogućiti da izgledate sjajno svaki dan.

3. Tinktura od žalfije

trikk3

Ova tinktura pomaže protiv masne kose, normalizuje rad žlijezda, liječi upale i smiruje kožu. Potrebne su vam 4 kašike suhe žalfije i litar vode. Pripremite je kao čaj i kada se ohladi, isperite čistu kosu njome (potom možete isprati hladnom vodom).

4. Raspored pranja

trikk4

Ako perete kosu svakodnevno, počnite polako da mijenjate ovu naviku. Vremenom će i lojne žlijezde smanjiti lučenje.

5. Koristite suhi šampon prije vježbanja

trikk5

Beskorisno je upotrijebiti suhi šampon prije vježbanja, jer će kosa samo izgledati masnije. Bolje nanestite suhi šampon prije kako bi apsorbovao znoj.

6. Mijenjanje jastučnica

trikk6

Vrlo je korisno i prijatno da spavate na čistim jastučnicama. One vremenom sakupljaju mrtve ćelije, ostatke šminke i stvaraju pogodno okruženje za bakterije. Kako biste podržali zdravlje kože i kose, mijenjajte jastučnice bar jednom nedjeljno. Ako imate masnu kosu, onda najmanje dvaput.

7. Limunada za kosu

trikk7

Limunada pomaže u borbi protiv masnoće i čini vašu kosu svježom i bujnom, a daje joj i sjaj. Iscijedite jedan limun u litar vode i isperite kosu. Činite to polako i uz masažu korijena rukom.

8. Visoke frizure

trikk8

Visoko podignuta kosa čini da duže ostane čista. Ako ste kod kuće, vežite visoki rep i pustite kosu prije odlaska u krevet. Ovaj trik će kosi dati i dodatni volumen.

9. Njega kože glave

trikk9

Maske i balzami uglavnom se nanose samo na korijen. Ipak, postoji izuzetak, a to je maska za njegu kože glave. Koristite je u kombinaciji sa pilingom. Hidrirana koža neće lučiti višak masnoće. Masku nemojte nanijeti na vrh glave, već duž razdeljka.

10. Bonus: test zdravlja kose

trikk10

Iščupajte jednu dlaku i stavite je u čašu punu vode. Ako ostane na površini, vaša kosa je zdrava. Ako potone, oštećena je i potrebna joj je dodatna njega.

Izvor: fokuzz.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti