9 najmanje zagađenih gradova na svijetu – savršeni za život!

Postoje gradovi u kojima je zagađenje zraka toliko nisko da su ih proglasili najzdravijima na svijetu. Među njima se posebno ističe Kanada koja se može pohvaliti s najvećim brojem najmanje zagađenih gradova. Među državama koje bi se trebale ozbiljno zabrinuti za zdravlje svojih građana je Indija. Tamo se nalazi čak 20 gradova koji su najzagađeniji na svijetu.

Ovo je top devet najmanje zagađenih:

1. Reykjavik, Island Za Island se kaže da je prepun netaknutih prirodnih ljepota, svježeg arktičkog zraka i ledeno bijelog okruženja. Tamo je kvaliteta zraka odlična – ima rejting od 87,50 što pokazuje da je i više nego prilično čist.

2. Whitehorse, Kanada To je najveći grad u sjevernoj Kanadi, a rejting mu je 100 – to znači da je tamo kvaliteta zraka savršena za život.

3. Helsinki, Finska glavni grad Finske poznat je po tome što ima mali broj automobila i po tome što tamo ljudi dugo žive. Kvaliteta zraka im je dobila rejting od 80.95.

4. Mysore, Indija Nedavno je ovaj grad proglašen najčišćim u Indiji, kvaliteta zraka dobila je rejting od 84,09 što je za tu inače vrlo zagađenu državu odličan rezultat.

5. Zürich, Švicarska U ovom gradu je kvaliteta zraka ocijenjena s 85.58 što je odlično za zdravlje pluća.

6. Beč, Austrija Kvaliteta zraka tamo je dobila rejting od 79.46.

7. Calgary, Kanada Prije nekoliko godina ovaj grad bio je proglašen anjčišćim u Kanadi. Trenutno mu je kvaliteta zraka ocijenjena sa 72.58 što je za njih pomalo alarmantno – prije su imali bolji rezultat. Ipak, ako ako se usporede s drugim gradovima svijeta, kod njih je zrak fantastičan.

8. Kollam, Kerala, India Kvaliteta zraka je u tom gradu ocijenjena s 79.17 što je odličan rezultat za jedan grad u Indiji.

9. Sydney, Australija Uz dobru kvalitetu vode, ovaj grad može se pohvaliti i pristojnom kvalitetom zraka – rejting mu je 72.34

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti