6 navika jako zahvalnih ljudi

Zahvalnost je mentalno oruđe koje koristimo da se podsjetimo na dobre stvari. Samo tako možemo vidjeti i one stvari koje se ne nalaze na listi naših problema. Zahvalnost isijavamo na ljude koji nam daju dobre stvari u životu. Kako biti zahvalan i kakvi su i šta rade zahvalni ljudi? Pa … postoje neke male i velike stvari.

Oni odvoje vrijeme da pomirišu ruže. Oni takođe pomirišu i svoju kafu, hljeb koji peku u rerni, oni osjete i miris novog automobila – svega što im pruža zadovoljstvo.

Dobre stvari uzimaju kao poklone, a ne kao nešto što se podrazumijeva. Skromna osoba život shvata kao poklon na kojem je zahvalna, a ne kao svoje pravo koje jednostavno uživa.

Zahvalni su prema ljudima, a ne samo na stvarima. Zahvaliti se svome najbližem tu osobu može učiniti sretnijom i ujedno ojačati vašu emotivnu povezanost.

Katkad spomenu i palačinke. Ne kažu samo: “Volim te jer si tako predivan(a)”, već: “Volim te zbog palačinki koje si mi napravio(la) kad me glad iznenadila, zbog masaže mojih stopala nakon napornog dana, zbog zagrljaja koji mi daješ kada me zarobi tuga.”

Zahvalnost i za druge stvari koje neki ne smatraju da trebaju dobiti zahvalu. Razmislite o momku koji je ostavio curu, o prosjaku koji traži sitan novac, o šefu koji vas je otpustio! Možda je taj momak ostavio curu jer njihova veza jednostavno nije funkcionisala, možda je tako pružio novu šansu i njoj i sebi, možda će nas prosjak podsjetiti na to koliko smo sretni jer uživamo neke prednosti u životu, možda će nas otkaz navesti na to da se suočimo sa novim izazovima i uspijemo.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti