6 čudesnih istorijskih slučajnosti

U nastavku donosimo neke od najnevjerovatnijih slučajnosti koje su se ljudima dogodile u stvarnom životu.

1. Smrt Thomasa Jeffersona i Johna Adamsa

Nedugo nakon početka američkog rata za nezavisnost, Thomas Jefferson je juna 1775. godine počeo da služi kao delegat na Drugom kontinentalnom kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Tada se i sprijateljio sa Johnom Adamsom. Međutim, situacija između njih dvojice se nakon nekog vremena zaoštrila i to iz političkih razloga, a kao takva, trajala je petnaest godina, tokom kojih su bili otuđeni. Godine 1812. on i Adams su se javno pomirili, a sticajem okolnosti, umrli su na isti dan: 4. jula 1826. godine.

2. Edwin Booth i njegova povezanost s porodicom Lincoln

Prije smrti Abrahama Lincolna, šesnaestog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, njegov sin Robert je putovao vozom iz New Yorka u Washington. Tokom stanke u New Jerseyu, pao je na šine dok mu se približavao voz. Na svu sreću, bio je spašen zahvaljujući jednom čovjeku: Edwinu Boothu. No, kako život piše romane, kasnije se ispostavilo da se radilo o bratu Johna Wilkesa Bootha, pozorišnog glumca koji je izvršio atentat na Abrahama Lincolna. Ovo je jedna od najčudnijih slučajnosti u svjetskoj istoriji.

3. Robert Todd Lincoln i predsjednici Sjedinjenih Američkih Država

U vrijeme smrti Abhrahama Lincolna u aprilu 1865. godine, njegov sin Robert Todd Linkoln imao je 21. godinu. S obzirom na to da je ostao aktivan u političkim vodama, 1881. godine se nalazio na mjestu sekretara rata u službi kod predsjednika Jamesa A. Garfielda. Iste godine je bio i svjedok atentata na ovog predsjednika. Dvije decenije kasnije, pozvan je u Buffalo na govor ponovo izabranog predsjednika Williama McKinleya, koga je tada ubio anarhista Leon Czolgosz. Robert je kasnije izjavio sljedeće: Postoji izvjestan stepen fatalnosti po predsjedničke funkcije kada sam ja prisutan. Nikada više nije imao kontakta ni sa jednim predsjednikom – odbijao je svaki njihov poziv.

4. Wilmer McLean i građanski rat u Americi

Američki građanski rat, poznat i kao secesionistički rat, trajao je od 1861. do 1865. godine, a njegov početak i završetak vezuje se za kuće jednog čovjeka. Naime, u ljeto 1861. godine, Wilmer McLean i njegova porodica živjeli su mirnim životom na plantaži njegove supruge u blizini Manassasa, grada u američkoj saveznoj državi Virginija. Međutim, nakon što je prva bitka izbila upravo tu, u njegovom dvorištu, preselili su se. Potpisivanje predaje odigralo se takođe u kući u njegovom vlasništvu, ali na sasvim drugoj lokaciji: u Appomattoxu. Nakon toga, vratili su se u Manassas, ali kuću u Appomattoxu nikad nisu prodali. Ona danas uživa svojevrsni spomenički status.

5. Violet Jessop i brodovi kompanije White Star Line

Violet Jessop je u potrazi za poslom, kako bi pomogla bolesnoj majci, sticajem okolnosti postala sobarica. Tako je 1911. godine prvi put plovila brodom koji je potonuo. To je bio Olympic. Godinu dana nakon toga, dobila je posao na Titanicu, koga je zadesila ista sudbina, s tim što je Violet, za razliku od mnogih ljudi, imala tu sreću da je ostala živa. Tokom Prvog svjetskog rata, u novembru 1916. našla se na još jednom brodu koji je, nakon što je udario u minu, potonuo u Egejskom moru. Radilo se o Britannicu. Tada je, po treći put, uspjela da preživi, pa je zbog toga dobila nadimak Gospođica nepotopiva.

6. Mark Twain i Haleyeva kometa

Haleyeva kometa, jedna od najpoznatijih kometa u istoriji čovječanstva, koja se može vidjeti svakih 75 godina, bila je od sudbinskog značaja za čuvenog književnika Marka Twaina. Naime, on je rođen 1835. godine kada se pojavila Halejeva kometa, a umro je 1910. godine –  kada je ona opet prolazila pored Zemlje.

Izvor: kafenisanje.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti