5 zapanjujućih stvari o Mjesecu koje nauka ne može da objasni

Sa prečnikom od oko 3.476 kilometara, Mjesec je jedna četvrtina Zemlje po veličini, svi ostali sateliti u našem solarnom sistemu orbitiraju svoje planete oko ekvatora, naš Mjesec ne, a tu su i njegove stijene za koje je utvrđeno da sadrže obrađene metale kao što su mesing, liskun i uranijum 236 i neptunijum 237.

Jednostavno rečeno, Zemljin Mjesec je jedan od najmisterioznijih objekata u našem Sunčevom sistemu. Smatra se “čudnim” nebeskim tijelom zbog brojnih fizičkih osobina koje naučnici nisu u stanju da objasne, i zbog činjenice da je najunikatniji objekat u solarnom sistemu, neuporediv sa bilo kojim drugim satelitom koji je pronađen do danas.

U stvari, Mjesec je toliko jedinstven da je dr Robert Jastrow, prvi predsjednik NASA-ine komisije za lunarna istraživanja, Mjesec nazvao “rozeta kamen među planetama.”

Da bi imali ideju koliko je Mjesec čudan, treba samo podsjetiti na citat Robina Bretta, naučnika iz NASA-e koji je rekao: “Čini se da je lakše objasniti nepostojanje Mjeseca nego njegovo postojanje.”

Šta je to što Mjesec čini toliko čudnim?

Veliki je. U stvari, ogroman je. Sa prečnikom od oko 3.476 kilometara, Mjesec je po veličini jedna četvrtina Zemlje. Osim Plutona i Harona, ovo je najveća poznata proporcija između satelita i njegovog matičnog tijela među brojnim objektima našeg sistema.

On ima čudnu orbitu koja je toliko jedinstvena da naučnici nisu bili u stanju da je pronađu nigdje drugo u Sunčevom sistemu. Ispostavilo se da svi ostali sateliti u našem sistemu orbitiraju svoje planete oko ekvatora.

Naš Mjesec ne, i okreće Zemlju sa nagibom od pet stepeni. Mjesec ima preciznu visinu, kurs i brzinu, što mu omogućava da “funkcioniše” ispravno u odnosu na planetu Zemlju. Jednostavno rečeno, Mjesec ne bi trebalo da bude tu gdje jeste.

Mjesec je skoro Zemlja. Sastav našeg prirodnog satelita je sličan Zemljinom, za razliku od većine drugih satelita koji se jasno razlikuju od svojih matičnih planeta.

Ako ovi detalji nisu privukli vašu pažnju, ima još.

Postoje neke Mjesečeve stijene za koje je utvrđeno da sadrže obrađene metale kao što su mesing, liskun i uranijum 236 i neptunijum 237. Ovi elementi nikada nisu pronađeni kao prirodna pojava. Uranijum 236 je radioaktivni nuklearni otpad koji se nalazi u istrošenoj nuklearki i prerađenom uranijumu. Još interesantnije, neptunijum 237 je radioaktivni metalni element i nusproizvod nuklearnih reaktora i proizvodnje plutonijuma.

Ove misteriozne lunarne karakteristike su navele Mikhaila Vasina i Alexandera Shcherbakova iz sovjetske Akademije nauka da napišu članak 1970-ih godina o Mjesecu pod nazivom: “Da li je Mjesec kreacija vanzemaljske inteligencije?”

Osim toga, Harold Urey, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju je rekao da je bio “veoma zbunjen stijenama koje su astronauti pronašli na Mjesecu i njihovim sadržajem titanijuma”. Uzorci su bili nezamislivi i zbunjujući jer istraživači nisu mogli da objasne prisustvo titanijuma.

Drugim riječima, naš Mesec nema karakteristike kao drugi sateliti u našem Sunčevom sistemu. Ako i to nije dovoljno čudno, razmotrite tu činjenicu da je sa bilo koje tačke na površini naše planete vidljiva samo jedna strana Mjeseca.

Izvor: webtribune.rs

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti