5 sobnih biljaka koje će vam pročistiti vazduh u kući od otrova

Većina ljudi drži u kućama i stanovima razne biljke za ukras, ali i za poboljšanje kvalitete vazduha u zatvorenom prostoru. Istražili smo kojih to 5 biljaka najbolje pročišćava vazduh

cv

1. Mirni Ljiljan (Spathiphyllum)

Ova česta kućna biljka je prirodni pročišćivač vazduha, a upija štetne hemikalije kao formaldehid, mikročestice plijesni i ostale tipove alergena i ispušta pročišćeni kiseonik. Mirnog Ljiljana možete držati u spavaćoj sobi jer mu ne treba mnogo svjetla. Zalijevajte ga jednom do dva puta sedmično (ako je blizu radijatora).

cv1

2. Lavanda

Često ćete pronaći lavandu kao primjesu u deterdžentu ili raznim osvježivačima vazduha, a za to postoji jednostavan razlog. Istraživanja su pokazala da ovaj lijepi ljubičasti cvijet ima umirujuće djelovanje. Cvijet lavande (čak i osušeni) stavite u spavaću sobu i pripremite se na mirni san. Idealno mjesto za lavandu je na prozoru jer treba puno svijetla.

cv2

3. Sanseverija (Sansevieria trifasciata) 

Sanseverija je jedna od rijetkih kućnih biljki koje otpuštaju kiseonik i po danu i po noći. Idealna je za svaki dom jer je jako otporna, može živjeti na svakom tipu svjetla ili mraka, a potrebno ju je zalijevati jednom svake dvije sedmice.

cv3

4. Gardenija (Gardenia jasminoides) 

Gardenija je poznata po predivnom mirisu, ali ono što rijetko ko zna jeste da otpušta u vazduh i aromu koja ima učinak laganog sedativa. Umiruje i opušta. Da bi opstala u domu gardeniji je potrebno jako indirektno svijetlo, temperatura između 16-24°C: Potrebno ju je zalijevati vodom sobne temperature dok se površinski sloj zemlje ne navlaži, a povremeno treba i prskati listove.

cv4

5. Ružičasti Jasmin

cv5

Nije samo ugodan oku, ružičasti Jasmin i otpušta puno kiseonika. Možete ga slobodno staviti u spavaću sobu ili na kuhinjski sto. Saksija bi se trebala držati u blizini prozora jer mu treba svjetla. ne treba puno vode pa pazite da ga ne prelijete.

Izvor: 24sata.hr

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezane vijesti